[quote]Nově rozšířený Evropský logistický kampus společnosti Nike se rozkládá na 150 000 m2 a umožňuje gigantovi se sportovním oblečení obsluhovat z jediného místa maloobchodní, velkoobchodní a online zákazníky z 38 zemí.[/quote]

Společnost Nike popisuje toto zařízení jako „supermoderní centralizovanou distribuční síť“ a říká, že slouží k přiblížení firmy Nike k tomu, co považuje jako „dodavatelský řetězec budoucnosti“. Toto zařízení se nachází 50 km od Antwerp v Belgii a slouží jako hlavní centrum odkud se zásobují ostatní evropské trhy.

Podle Nike je toto distribuční centrum postavené podle standardů Vedení v energetickém a environmentální designu (LEED), i když sám Nike své LEED ohodnocení nezveřejňuje. LEED nabízí návod, podle kterého jsou budovy navržené, postavené, udržované a řízené environmentálně vhodným způsobem a většinou vede ke snížení množství vody, energie, emisí a odpadu vytvořené danou budovou.

Budova Nike je také údajně energeticky neutrální, tedy napájená obnovitelnou energii ze 100 %. Tato energie pochází z části z větrných, solárních, geotermálních, hydroelektrických zdrojů a biomasy. V areálu je šest větrných turbín vysokých 150 metrů, které vyrábějí elektřinu, která stačí pro zásobování 5000 domácností a v areálu jsou také solární panely pokrývající území o velikosti třech fotbalových stadionů.nike-european-logistics-campus-2

Síť kanálů, železničních tratí a silnic umožňuje přístup k zařízení, ale podle Nike 99 % kontejnerů přijíždí po vodě. Díky tomu se silnicím ročně vyhne přibližně 14 000 kamionů. Pro přesunování zboží společnost používá nespočet vysokorychlostních hybridních robotických jeřábů, které obnovují energii stejně jako hybridní auta.

Samotný sklad stojí na regálech, to znamená, že je opřený o regály, na kterých je uskladněné zboží. Tato metoda stavby používá méně materiálu a vytváří méně odpadu než typická železobetonová konstrukce. Co se týče odpadu vyprodukovaného v Nike centru, je více než 95 % recyklováno a okolní cesty jsou dokonce vytvořené z recyklovaného materiálu z bot.

Uvnitř budovy je využíváno velké množství oken a systém pro zachycování denního světla, aby se budova naplnila co největším množstvím přírodního světla. Chytré a automatické LED osvětlení je použité pro osvícení jen, když je to potřeba.

Mimo budovu pomáhají uzavřené vodní okruhy s efektivním použitím vody pomocí zadržování nepotřebné vody a dešťové vody, filtrací a recyklováním vody, zatímco zelené střechy izolují budovu. Pro lepší biodiverzitu okolo areálu a blízkém okolí jsou v areálu včelí úly, aby pomohly s opylováním květů. Nakonec jsou na sekání trávy používány více ovce než sekačky.

Tento rozšířený Evropský logistický kampus byl představen veřejnosti na konci května.

Zdroj: gizmag

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno