DPP

V Kalifornii policie přestane od začátku příštího roku pokutovat přecházení silnice mimo vyznačený přechod. Sankce bude hrozit jen v případech, že pohyb chodce vyvolá nebezpečí srážky, uvedla stanice CNN. Podle člena kalifornského parlamentu Phila Tinga, který je autorem nového zákona, pokuty za pohyb mimo přechod dostávali nadměrně černoši a chudí lidé.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom podepsal nový zákon v pátek a norma začne platit od 1. ledna. Policie bude nově smět pokutovat jen taková přecházení silnice mimo přechod, u kterých hrozí „bezprostřední nebezpečí srážky“.

Demokratický člen kalifornského parlamentu Ting tvrdí, že trestání chůze mimo přechod vedlo jen k vysokým pokutám a „zbytečným konfrontacím s policií“. Podle něj stávající úprava zákona sloužila jen k tomu, aby policie obtěžovala občany. Poukázal také na to, že pokuty dostávali v nadprůměrné míře černoši, chudí lidé či lidé bez domova.

Podle podporovatelů zákona navíc mnoho měst a oblastí nemá dostatečné množství přechodů či chodníků. Výrazné omezení pokutování chůze mimo přechod podle nich může podpořit menší používání aut a větší pohyb pěšky s pozitivními dopady na zdraví a životní prostředí.

Pokutování chůze mimo přechod bylo na počátku některých sporných zásahů kalifornské policie. V roce 2020 v kalifornském okrese Orange policie zastřelila černocha Kurta Reinholda, kterého zastavila pro přecházení silnice mimo vyznačené místo. To vyvolalo protesty. Úřady ale policistu, který muže bez domova zastřelil, nakonec neobvinily.

Zdroj : ČTK