Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybírá stavbaře téměř šestikilometrového obchvatu Plas na severu Plzeňska za 1,2 miliardy korun. Jeho součástí bude půlkilometrový most, nejvyšší v ČR, 87 metrů nad hladinou řeky Střely. Stavba by měla začít v polovině příštího roku a skončit koncem roku 2027, řekl ČTK šéf plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol.

Stavba je rozdělená na dva úseky. „První je přemostění Střely, tedy půlkilometrová estakáda, výběrové řízení na zhotovitele jsme zveřejnili v úterý. Termín na podání nabídek je do 4. září. Je možné, že budou ještě dotazy a že se to ještě posune,“ řekl. Soutěž je vypsaná systémem Design&Build, kdy bude vítězný dodavatel projektovat i stavět. „Až s ním uzavřeme smlouvu, tak bude mít přesně tři roky na to, aby to zvládl vyprojektovat a postavit,“ uvedl Blabol. Předpokládaná cena mostu je 535 milionů bez DPH.

„A pravděpodobně letos v září budeme vyhlašovat standardní výběrové řízení na ten zbytek, tedy na vlastní obchvat, který navazuje na obou stranách mostní estakády. Do půlky roku budeme mít hotovou dokumentaci,“ řekl Blabol. Dodavatelé obou staveb, tedy mostu i obchvatu, by měli být vybráni příští rok na jaře. Začátek stavby mostu ale může posunout soutěž v systému Design&Build, kterou ŘSD dosud tak často nevyužilo.

„Ale stavbu obchvatu samozřejmě přizpůsobíme stavbě mostu,“ řekl ředitel. Až se rozjede výstavba mostu, ŘSD vyzve stavebníky, aby zahájili stavbu navazujících silnic. „Protože projekt a výstavba mostu bude trvat tři roky a stavba obchvatu dva roky, takže to musíme naplánovat tak, aby se to potkalo v čase. Abychom na konci roku 2027 zprovoznili celý obchvat včetně mostu,“ uvedl.

K hotové stavbě mostu bude investor vyžadovat dokumentaci skutečného provedení metodou informačního modelování staveb (BIM) ve 3D. „Budou tam detailně popsané veškeré součásti – svodidla, konstrukční prvky, ale třeba i šrouby a ložiska. Díky 3D modelu budou všichni, kteří budou konstrukci udržovat nebo za 50 let opravovat, přesně vědět, co je nad a pod zemí. Je to velmi dobrá věc,“ dodal Blabol.

Zdroj: ČTK

DPP