DPP

[quote] Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) včera zprovoznilo třetí úsek silnice I/35 mezi Valašským Meziříčím a obcí Lešná na Vsetínsku. Výstavba 700 metrů dlouhého úseku začala před dvěma lety, dohodnutá cena byla asi 830 milionů korun, po dokončení všech částí však bude nižší, řekl ČTK ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek. Silničáři nyní připravují stavbu navazující takzvané Palačovské spojky, která napojí region na páteřní dálniční tah D1.[/quote]

,,Význam celého tahu silnice I/35 v úseku Valašské Meziříčí – Lešná – Palačov spočívá v odklonu veškeré tranzitní dopravy ze stávající silnice I/35 mimo zastavěné území do zcela nové trasy a také k vytvoření podstatně kapacitnějšího propojení mezinárodního tahu E442 na hraniční přechod Horní Bečva – Makov,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Součástí stavby byl kromě samotné čtyřproudové komunikace i nový nadjezd přes ni, který bude spojovat Valašské Meziříčí s průmyslovou zónou.

,,Ten se ještě staví, zprovozněný bude v létě příštího roku,“ uvedl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Význam stavby je podle něj pro Valašsko obrovský, umožní napojení na síť rychlostních komunikací a dálnic. První etapa silnice mezi Valašským Meziříčím a Lešnou se začala stavět v roce 2009, druhá začala v roce 2012 a skončila po dvou letech.

Čtyřproudová Palačovská spojka navede motoristy u Palačova na D48, která se po deseti kilometrech napojuje u Bělotína na D1. Podle Chudárka by se mělo začít stavět v roce 2020, dokončení se očekává v roce 2023. Nyní se vykupují pozemky, na přelomu let 2018 a 2019 by se mohlo žádat o stavební povolení.

,,Stavba má však takzvanou starou EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí, musí se dělat znovu,“ dodal Chudárek.

Zdroj: ČTK