DPP

[quote]Společnost BusLine, která patří k největším dopravcům v zemi, odmítá, že by ovlivňovala rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o veřejných zakázkách. Podle deníku Právo je dopravce jednou z firem, o něž se policie zajímá v souvislosti s vyšetřováním možného ovlivnění desetimiliardového tendru na výběr mýtného. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřuje podle deníku dalších nejméně 20 veřejných zakázek, u kterých mají podezření z manipulace při rozhodování ÚOHS.[/quote]

Skupina BusLine patří se 400 autobusy k největším dopravcům v zemi. Autobusy BusLine jezdí nejen v Libereckém kraji, ale například v sousedním Královéhradeckém nebo Ústeckém kraji. Dopravce zajišťuje i MHD v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Turnově, Jičíně a v Hořicích. Na základě podnětů společnosti prověřoval v minulosti antimonopolní úřad téměř všechny soutěže na zajištění veřejné dopravy v Libereckém kraji, ale i zakázky například libereckého dopravního podniku, litoměřické nebo lounské radnice a aktuálně také třeba tendr na dopravu v Plzeňském kraji.

„Skupina BusLine je aktivním oponentem výběrových řízeních v mnoha krajích, kdy dlouhodobě prosazuje u objednatelů správnost výběrových řízení. Do těchto řízení podává své námitky a podněty. Pokud bychom ale srovnávali množství návrhů, ve kterých nám ÚOHS přisvědčil, oproti návrhům, ve kterých se s našim tvrzením neztotožnil, je toto srovnání hluboce v neprospěch skupiny BusLine,“ sdělil dnes na dotaz ČTK jednatel společnosti Jakub Vyskočil, syn herce Ivana Vyskočila.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) to vidí jinak. „Na propojení předsedy antimonopolního úřadu s některými osobami z našeho kraje jsme upozorňovali dlouhodobě a rozhodování úřadu kolem dopravy v kraji bylo z pohledu Libereckého kraje dlouhodobě nevyvážené v náš neprospěch,“ řekl dnes ČTK. Kdyby se v budoucnu ukázalo, že některá rozhodnutí byla skutečně nestandardní, bude podle něj kraj vymáhat náhradu škody po odpovědných osobách a institucích.

Kvůli jednomu z posledních rozhodnutí ÚOHS se kraj dokonce obrátil na soud. Úřad před rokem zakázal kraji koupit 86 procent akcií dopravní společnosti ČSAD Liberec bez veřejné soutěže. Návrh tehdy podal právě Busline. „V nákupu akcií krajskou společností Autobusy LK, ale úřad překvapivě neshledal pochybení, i to totiž BusLine napadl,“ řekl Půta. Potvrdí-li soud nakonec, že kraj akcie koupit mohl, je podle Půty připraven veškeré náklady vymáhat po úřadu potažmo státu.

Podle Práva ale kriminalisté prověřují i možné ovlivňování stavebních zakázek. Předseda ÚOHS Petr Rafaj věří, že vyšetřování policie po nedávné razii prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval. Policie 7. března zasahovala na antimonopolním úřadu a také v sídle firmy Kapsch, která v ČR mýtný systém provozuje.

 

Zdroj : ČTK