default
DPP

Dne 6.září 2022 dorazil kontejnerový vlak z Ostravy v České republice do polského kontejnerového terminálu DCT Gdaňsk (DCT), s krátkou zastávkou v Dabrowe Gorniczy.. Jedná se o první spojení intermodálního dopravce METRANS do DCT.  Frekvence tohoto spojení je naplánovaná třikrát týdně, s příjezdem do DCT každé úterý, čtvrtek a sobotu. DCT je nejbližším přístavem pro část České republiky a Slovenska a díky tomuto spojení je napojen na síť METRANSU. Pro DCT toto nové vlakové spojení znamená cenově výhodnější a ekologičtější možnosti přepravy nákladu mezi Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem.

Zajímavostí je, že tento servis bude provozován vlakem o délce 750 metrů (namísto obvyklých 650 metrů), což zvýší kapacitu vlaku o 15%.

Terminál kontejnerové dopravy DCT je jedním z největších železničních zařízení v Evropě. Po rozšíření své železniční vlečky v roce 2021 ze čtyř na sedm tratí, všechny o délce 750 metrů, má terminál v současnosti roční kapacitu 750 000 TEU. Spolupráce se společností METRANS vytvoří pro DCT rozmanité příležitosti k růstu na vnitrozemských trzích střední Evropy a zajistí skvělou a ekonomickou alternativu pro zákazníky DCT. Pro určité průmyslové oblasti v České republice a na Slovensku je DCT nejbližším přístavem, což znamená, že zákazníci, kteří chtějí zasílat z/do Asie nebo Ameriky, mohou využít nižších intermodálních nákladů s využitím nového spojení METRANSU.

METRANS je jedním z lídrů na trhu intermodální dopravy. Spojuje hlavní námořní uzly, jako jsou přístavy v Severním moři a Jadranu, a železniční uzly s vnitrozemskou Evropou. Propojení DCT Gdaňsk s jeho kvalitními službami a rostoucí kapacitou se synergiemi interdmodálních terminálů a vlaků METRANS, výrazně zlepší logistiku v evropském regionu, která je v době trvajíci vysoké poptávky klíčová.

Generální ředitel DCT Gdaňsk, Charles Baker, je velmi potěšen novým partnerstvím mezi DCT a METRANSEM. „Díky tomuto novému železničnímu spojení máme nyní pravidlené přímé spojeni mezi jedním z klíčových českých a slovenských průmyslových regionů a největším kontejnerovým terminálem v Baltském moři. Tato spolupráce rozhodně přinese přidanou hodnotu pro DCT a METRANS, stejně jako pro ekonomiky našich zemí.“

 

Zdroj: DCT Gdaňsk