Zdroj: Freeimages.com

[quote] V Bohumíně na Karvinsku se chystá oprava zabezpečovacího zařízení železničního nádraží, které loni v únoru zničil požár. Hlavní práce se budou dělat v příštím roce, nové zařízení by mělo být uvedeno do provozu v únoru 2019. ČTK to řekl oblastní ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v Ostravě Jiří Macho. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na více než 100 milionů korun, rekonstrukce zabezpečovacího zařízení bude bez DPH stát přes 400 milionů korun.[/quote]

Zakázku získalo sdružení firem AŽD Praha a Elektrizace železnic Praha. Dopravu na nádraží by rekonstrukce zabezpečovacího zařízení neměla ovlivnit.

,,V současné době je zde takzvané přechodné zabezpečovací zařízení a to bude v provozu v podstatě až do poslední chvíle. Potom v rámci vlastního přepnutí, to bude řádově ve dnech, dojde k přepojení na tu novou část, takže cestující by neměli pocítit žádný dopad do nějaké plynulosti frekvence železničního provozu a podobně,“ řekl Macho.

Nejdůležitější částí rekonstrukce podle něj bude výměna technologické části vyhořelé ústředny.

,,Pak je to výměna kabelových tras, které byly požárem a zkratem ovlivněny, a celkové oddělení kabelizace již podle nových norem, které jsou v současné době platné,“ řekl ředitel.

Původní zařízení z přelomu století bylo budováno podle tehdejších norem, které se od té doby změnily.

Elektroinstalace v technologické místnosti nádraží začala hořet na třech místech loni 10. února. Plameny zasáhly rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení, vyřazen byl veškerý provoz na nádraží i zabezpečovací zařízení na sedmi železničních přejezdech v okolí. Původně se škoda odhadovala na 200 milionů, později po vyčíslení klesla na 107 milionů korun. Policisté neodhalili nic, co by nasvědčovalo úmyslnému zapálení. Příčinou ohně měla být technická závada.

Požár vznikl v prostorách Českých drah (ČD). Podle jejich mluvčího Petra Štáhlavského jsou příčiny požáru, jeho průběh a následky v současnosti předmětem expertního zkoumání v součinnosti ČD a SŽDC.

Zdroj: ČTK