DPP

[quote]Spojení veřejné dopravy na Kladensku s pražskou funguje, většina spojů je v provozu. Dnes ale nejelo několik linek kvůli absenci řidičů, například kvůli úrazu řidiče nebo neohlášené absenci. Lidé jsou spokojení s novými autobusy, odbavování je ale třeba doladit. Novinářům to dnes řekl ředitel kladenské dopravní společnosti ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.[/quote]

Kladenská veřejná doprava včetně meziměstských spojů se s pražskou propojila v sobotu. Pro cestující tak platí jednotné jízdné u všech dopravců v autobusech i na železnici. Platí také jednotná pásma, podle kterých se jízdné vypočítává.

Výpadky dnes zaznamenali cestující například na lince mezi Kralupy nad Vltavou a Kladnem. Dopravce se snaží problémy řešit, avšak část řidičů ještě čerpá dovolenou, a tak je komplikovanější sehnat co nejrychleji náhradu.

Vychytávání nedostatků a zlepšování systému celkově potrvá ještě několik týdnů.

„Na techniku jsou kladné ohlasy, z druhé strany asi nejkritičtější je způsob odbavování,“ uvedl Landa.

Podle něj řidiči dostali instrukce, aby v autobuse cestující odbavovali co nejrychleji a komplikované případy si zapamatovali a připravili se na ně pro příště. Integrace vyžaduje, aby v každém z vozů byla nová odbavovací zařízení, která umožní platby cestujících s různými typy jízdních dokladů.

Cestující mezi Kladnem a Prahou a také okolních obcí potřebují jednu jízdenku pro městské i meziměstské linky a také pro železnici, měsíčně ušetří až stovky korun. Platí i nové označení linek, které začíná trojkou nebo šestkou podle toho, zda to bude městský nebo meziměstský spoj. Některé linky jsou prodlouženy, jiné naopak zkráceny, vznikly i nové spoje, například linka 456, která pojede v trase Libčice – Holubice – Zákolany – Koleč – Slaný, čímž vytvoří lepší propojení na Prahu, a to na autobusové i na železniční spojení.

Zdroj: ČTK