DPP

[quote]Geologové prozkoumali 72 úseků plánovaných dálnic a silnic první třídy, zhruba třetina z nich je riziková. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk. Na práci se podílela i Česká geologická služba (ČGS). Studii chce předat na Ředitelství silnic a dálnic ČR. Jedná se například o obchvat Frýdku-Místku nebo o plánovanou D11 u Jičína.[/quote]

,,Jeden z problematických bude třeba obchvat Frýdku-Místku, kde je řada sesuvů. Byly zjištěny aktivní sesuvy u Jičína, sesuvy, které ani nejsou v registru, které má ČGS. A rovněž to ukazuje na to, že příroda se stále vyvíjí,“ řekl Stemberk.

Podle něj se může aktivní sesuv objevit i během tří let.

Jednotlivé úseky jsou podle ředitele ve studii zpracované, u každého jsou popsána rizika.

,,Budou mít popsán úsek, jaké je tam riziko – na co si vlastně při zpracování projektu – ty už budou zpracované, takže to budou muset alespoň nějak překontrolovat – na co si mají dávat pozor,“ nastínil Stemberk.

V diskusi se hovořilo právě o geologickém území pod dálnicí D8, kde se například v roce 2013 na Litoměřicku sesul svah na dálnici. Spor mezi státem a firmou Kámen Zbraslav skončil u soudu, který bude pokračovat v únoru.

Zdroj: ČTK