DPP

[quote]Výběr soudních rozhodnutí o omezení alternativních přepravních služeb v českých městech (soud dnes rozhodl, že společnost Taxify nesmí dál jezdit v Praze, dokud nebude dodržovat zákonné podmínky pro taxi):[/quote]

– V květnu 2017 Městský soud v Praze zakázal předběžným opatřením společnosti Taxify provozovat v Praze taxislužbu s šoféry bez licence řidiče taxi a v neregistrovaných vozidlech. Návrh na předběžné opatření podalo Sdružení pražských provozovatelů taxislužeb (SPPT). Společnost Taxify se odvolala a v září 2017 pražský městský soud předběžné opatření zrušil.

– Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, podle kterého estonská firma Taxify musí své služby v Česku s výjimkou Prahy dále provozovat pouze prostřednictvím prověřených řidičů s licencí a registrovanými vozy. Informovala o tom letos 1. října v tiskové zprávě konkurenční společnost Liftago, která návrh na opatření podala. Taxify odmítla, že je provozovatelem nebo zprostředkovatelem přepravních služeb, podle firmy je zodpovědná pouze za softwarovou platformu. Předběžné opatření označila firma jako nevykonatelné a uvedla, že bude nadále fungovat ve všech pěti českých městech, kde dosud působila, tedy v Praze, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a Plzni. Firma za to, že nadále jezdila i s řidiči bez taxikářské licence, dostala od soudu pokutu 590.000 korun. Od prosince společnost licence vyžaduje.

– Na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) z 13. listopadu 2018 v Brně znovu platí předběžné opatření, kterým krajský soud loni v květnu zakázal společnosti Uber poskytovat ve městě své služby. ÚS vyhověl stížnosti taxislužby Lido Taxi Radio a vrátil spis Vrchnímu soudu v Olomouci, který předběžné opatření loni v září zrušil. Vrchní soud musí o odvolání Uberu proti opatření rozhodnout znovu.

– Dnes rozhodl Městský soud v Praze, že společnost Taxify nesmí dál jezdit v Praze, dokud nebude dodržovat zákonné podmínky pro taxi. Podle soudu firma provozuje přepravní služby, a musí tak dodržovat zákonné podmínky pro taxikáře. Rozhodnutí není pravomocné, estonská firma se chce proti rozhodnutí odvolat. Řidiči Taxify budou po Praze zatím jezdit dál.

 

Zdroj  : ČTK