DPP

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala oficiálně používat nové logo. Správa to dnes oznámila v tiskové zprávě. Definitivně tak skončil spor o autorství loga, kvůli čemuž musela státní organizace jeho zavádění o více než rok odložit. Logo stálo 1,9 milionu korun bez DPH.

SŽDC vysoutěžila novou podobu loga už v polovině roku 2017, kdy zvítězilo Studio Marvil. Podle původních plánů měla firma používat nové logo už od podzimu 2017, zavedení však bylo kvůli sporům o autorství odloženo. Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) ve sporu rozhodl loni v listopadu, když rozhodl ve prospěch SŽDC. Organizace následně v závěru loňského roku zapsala nové logo jako ochrannou známku SŽDC.

Koncept loga vychází ze symbolu „Ž“, který byl zvolen jako zkratka pro slovo Železnice. Podle organizace by tak mělo shrnovat dlouhý a poměrně obtížně zapamatovatelný název podniku. SŽDC v minulosti zvažovala i změnu jména, kvůli obtížím, které by změna názvu mohla způsobit například v legislativě, od toho nakonec ustoupila.

Implementace nového loga potrvá podle státní organizace pět let. Nejprve se objevilo na jízdních řádech, obchodních tiskovinách a reklamních předmětech SŽDC. Na vozidlech nebo budovách, které jsou ve správě SŽDC, by se mělo objevit později.

SŽDC, pro kterou pracuje asi 17.000 lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

 

Zdroj : ČTK