DPP

[quote]Firma mmcité+ z Bílovic na Uherskohradišťsku uvedla na trh novou protihlukovou stěnu z recyklátu z pneumatik, do něhož je na povrchu zalisovaná akustická tkanina. Stěnu nazvanou noba rizo už firma letos dodala k úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Ševětínem na Českobudějovicku. Nyní se pracuje na jejím osazení ve Slánské ulici v Praze. ČTK to dnes řekli předseda představenstva firmy Radek Hegmon a produktový manažer Tomáš Vydra.[/quote]

Recyklát z pneumatik využívá firma při výrobě několika variant protihlukových stěn už několik let. Kvůli náročnosti trhu si však tento standardní produkt podle Vydry vyžádal vylepšení v podobě tkaniny. „Tkanina je z automobilového průmyslu. Používá se do aut, do podběhů, kolem motorů, takže splňuje vysoké nároky na údržbu a životnost. Materiál zlepšuje akustické vlastnosti docela podstatně, o nějakých 20 procent. Je to kompletně něco jiného, nového, co na trhu není,“ uvedl Vydra.

Společnost momentálně pracuje s tkaninou v bílé, černé a různých odstínech šedé barvy. „Dotahujeme i další barevnosti, jako jsou zelená, modrá, žlutá. Dále i antigraffiti nátěry, protože stěny se používají jak na dálnici a železnici, tak i ve městě, kde hrozí poškození vandalismem. I samotní investoři to vyžadují,“ řekl Vydra.

Na dálnici D3 dodala společnost zhruba 10.000 metrů čtverečních stěny a v případě Slánské ulice v pražských Řepích je to asi 3000 metrů čtverečních. „Jde o zakázky za desítky milionů korun. Slánskou ulici si každý pamatuje, protože v ní dříve byla žlutá prosklená konstrukce, takový symbol 80. let, která ale nesplňovala všechny protihlukové požadavky. Takže se odstranila,“ uvedl Hegmon. Práce v husté zástavbě jsou prováděny za provozu a do konce roku by podle něj měly být hotovy.

Společnost mmcité+ předloni vykázala tržby 469,8 milionu korun a zisk přes 9,7 milionu. Firma je součástí skupiny mmcité, jejíž základy položili na začátku 90. let tehdejší student designu David Karásek se spolužákem Hegmonem. Výrobky mmcité od té doby získaly řadu ocenění. Jádro skupiny tvoří právě mmcité+ a firma mmcité1, která se zabývá zejména výrobou městského mobiliáře, jako jsou třeba lavičky, odpadkové koše a další vybavení veřejného prostoru ve městech.

 

Zdroj : ČTK