DPP

[quote]Společnost Greiner Packaging uvádí v těchto dnech na trh kelímky na pivo a další nápoje z rPET.  Iniciativa vychází jednak z požadavků současného stavu ohledně pandemie COVID19 a zároveň je i reakcí na další požadavky ohledně udržitelných produktů.[/quote]

 

Nový plastový pivní kelímek je vyroben z 100% rPET, ale na žádost zákazníka může být vyroben i jako alternativa s 30-50% rPET. Výhodou je i jeho dobrá potiskovatelnost. V současnosti  společnost již první sérii funkčních vzorků.

Od 3. července 2021 vydala EU nové právní požadavky, které řeší zákaz jednorázových plastů  či označování kelímků na jedno použití. „Nové pivní poháry rPET jsou dalším udržitelným řešením, které tyto právní změny účinně řeší,“ říká Lucian Ocos, obchodní ředitel společnosti Greiner Packaging.

 

Čistota PET

Společnost zdůrazňuje, že mechanická recyklace PET nabízí spolehlivou dodávku díky vysoké čistotě materiálu a zavedeným recyklačním technologiím. V současnosti se recykluje rPET mechanicky, od roku 2025 bude možná i chemická recyklace rPET, která pak zajistí ještě vyšší úroveň čistoty.

 

Investice do dekontaminace PET

Společnost Greiner Packaging UK& Irsko nedávno investovala více než 3,7 milionu GBP (5,1 milionu USD) do nové linky na dekontaminaci a vytlačování PET, což umožnilo využívat více recyklátů při výrobě obalů.

Recyklované vločky (flakes) se vyčistí a vymyjí, ale potom ještě vyžadují další dekontaminaci. Nová dekontaminační jednotka světové třídy Greiner – instalovaná v továrně v Dungannon v Severním Irsku – odstraňuje nečistoty z PET a vytváří materiál, který je vhodný i při výrobě potravinových obalů.

Dekontaminační jednotka je integrována s větším systémem přívodu materiálu, který je následně přímo napojen na novou nejmodernější vytlačovací linku.

 

Úspora CO2 pomocí rPET

Recyklované plasty dostupné prostřednictvím zavedených cirkulačních ekonomik jsou stále více nedílnou součástí boje proti změně klimatu. Studie společnosti Alpla z roku 2017 zjistila, že recyklovaný PET (rPET) produkuje o 79 procent nižší emise CO2 než původní PET během celého životního cyklu.

„Investice do těchto dvou nových strojů je posledním krokem v našem pokračujícím závazku inovovat, zvyšovat kapacitu a snižovat naši uhlíkovou stopu,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Greiner Packaging UK & Ireland Philip Woolsey.

Kromě investic do vytváření nových obalových řešení se společnost soustřeďuje i na investice do zlepšování výsledků v oblasti udržitelnosti životního prostředí a do plnění cílů dosáhnout cirkulační ekonomiky. Současným cílem je, aby se závod v Dungannon do roku 2025 stal uhlíkově neutrálním.

 

Zdroj : SYBA