DPP

[quote]Proti přepravě radioaktivního materiálu budou chráněna všechna mezinárodní letiště s pravidelným veřejným provozem v Česku. Systém detekce radioaktivního záření Celní správa ČR nově instalovala na letištích Karlovy Vary, Pardubice, Ostrava – Mošnov a Brno – Tuřany, už dříve radiační monitoring zavedla na Letišti Václava Havla Praha. ČTK to dnes sdělila Ivana Kurková z tiskového oddělení Generálního ředitelství cel.[/quote]

Projekt zvýšení bezpečnosti čtyř mezinárodních letišť stál 48,4 milionu korun. Celní správa ČR pořídila a instalovala 31 zařízení pro detekci gama a neutronového záření, takzvaných detekčních bran, a šest samostatných detektorů pro kontrolu zavazadel v třídírnách a zásilek leteckého nákladu.

Z nově instalovaných detekčních bran jich 12 měří radiaci zboží a materiálu na vstupu na plochu letiště a výstupu z ní. Zbylých 19 zařízení jsou průchozí detektory pro kontroly cestujících a jejich zavazadel. „Radiační monitoring mezinárodních letišť je napojen na operační centrum Celní správy ČR. Celý systém bude optimalizován po dobu šesti měsíců v rámci pilotního provozu s následným přechodem do plného nasazení,“ uvedla Kurková.

Úkol zvýšit bezpečnost na mezinárodních letištích s pravidelným veřejným provozem Celní správě uložila vláda svým usnesením. Celníci v systému radiačního monitoringu spolupracují se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Z jeho doporučení bude vycházet postup pro případ detekce zdroje ionizujícího záření na jednotlivých letištích.

 

Zdroj : ČTK