DPP

[quote]Malá česká letiště mohou získat jednoduché mobilní osvětlení, které umožňuje létat a přistávat za snížené viditelnosti. Tým vědců z Vysokého učení technického v Brně (VUT) společně s frýdecko-místeckou firmou Transcon vyvinul nové mobilní osvětlení s LED žárovkami, které je výjimečné tím, že jej stačí napájet z běžné elektrické sítě, v níž je napětí 220 voltů. Zároveň lze zařízení sbalit do jednoho vozíku, který lze připřáhnout téměř za jakékoliv osobní auto. Systém je totiž velký jako menší karavan, popsal ho pro ČTK člen řešitelského týmu z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT Jiří Chlebek. Tento týden je exponát vystavený na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.[/quote]

Když vývojáři systém testovali na malých letištích v Česku, zaznamenali první zájem. Buď od provozovatelů letišť, případně od pilotů, kteří na nich přistávali. Zařízení je mobilní a je možné ho buď nechat na vozíku, lze je i sundat a provozovat jako dočasně stacionární.

Jeho součástí jsou světla, která osvítí předpisově přistávací dráhu o délce 1200 metrů (maximální povolená vzdálenost světel je 100 metrů) a šířce 50 metrů. „To je vyhovující pro drtivou většinu českých letišť, která nemají vlastní osvětlovací infrastrukturu,“ řekl Chlebek. Zatímco ve světě se vyrábějí systémy na baterie, které se dobíjejí pomocí solárních panelů, zvolili čeští vývojáři propojení pomocí elektrických kabelů. „V českých podmínkách by bateriové systémy nebyly efektivní, navíc kontrola baterií a svítivosti je náročná. Také se osvětlovací systémy používají především na jaře a na podzim, kdy je kratší den a intenzita slunečního svitu nižší. Díky osvětlení se dá i v těchto dnech létat až do 22:00,“ řekl Chlebek.

Součástí výbavy jsou ještě světla, která označují začátek a konec přistávací dráhy a tím, že jsou světla všesměrná, lze přistávat z obou stran. K výbavě patří i dvě světla, která pilotům indikují úhel sestupu a jsou viditelná z deseti kilometrů, a dále odrazky pro vytyčení pojezdové dráhy pro opuštění přistávací dráhy a odrazky, které upozorňují na případné překážky. „Ještě máme na druhém vozíku větrný rukáv, ale ten na letištích často mají, takže stačí skutečně jediný vozík,“ doplnil Chlebek. V případě výpadku elektřiny je součástí i benzinový generátor, který s plnou nádrží vydrží celou noc.

Zajímavostí je i to, že i kdyby měla být u zařízení stálá obsluha, může si pilot přes radiostanici sám ovládat vyhovující stupeň svítivosti. Stupně jsou tři a podle testů se ukázalo, že bezpečný je i ten nejnižší, při němž světla svítí na deset procent. „Vznikla díky tomu nová metodika certifikovaná ministerstvem dopravy a Úřad pro civilní letectví letos vydal pokyn pro používání světelných soustav nízké a střední intenzity. Díky tomu máme legislativní oporu, že se takové systémy mohou u nás vyrábět a používat,“ řekl Chlebek.

V ostrém provozu se už letos v zimě podařilo systém vyzkoušet, když bylo potřeba v Chebu vytyčit čtverec pro nouzové přistávání vrtulníků pro převoz pacientů s covidem-19 do jiných nemocnic. „Takže si systém vyzkoušeli hasiči i vojáci,“ dodal Chlebek.

 

Zdroj : ČTK