Ceny ojetých aut inzerovaných na českém trhu loni vzrostly o 14,4 procenta na střední hodnotu 159.999 korun. Vyplývá to z analýzy skupiny Aures Holdings, která provozuje autobazary AAA Auto a Mototechna. Důvodem zdražování je úbytek ojetých aut v autobazarech i inzerci. V Maďarsku byl nárůst o 17 procent, v Polsku ceny vzrostly o devět procent a na Slovensku stagnovaly, dodala firma.

Loni ve čtyřech zemích V4 ubylo 80.600 aut, za poslední dva roky to ale proti předkoronavirovému roku 2019 bylo o 550.000 ojetých vozů méně. V inzerci bylo o sedm procent méně octavií a o pět procent méně fabií. Naopak o polovinu vzrostl počet nabízených vozů Škoda Karoq a o třetinu množství kodiaqů.

„Posledním ´normálním´ rokem byl rok 2019, kdy ještě nikdo netušil, že nás čeká celosvětová koronavirová pandemie. Cenový medián ojetých aut byl v té době na českém trhu na úrovni 133 000 korun. Dnes se pohybuje o 20 procent výš. Mezi lety 2019 a 2020 nebyl cenový skok tak markantní zejména proto, že nikdo nevěděl, co nás čeká. Loňský rok se pak zákazníci pustili do nákupů, které v roce 2020 s tehdy neznámou nemocí za zády odkládali,“ uvedl provozní ředitel AAA Auto Petr Vaněček.

Loni se automobilky potýkaly s problémy v dodávkách některých dílů, tlakem na čistou mobilitu a energetickou krizí. Kvůli nedostatkům čipů nebyly schopné dokončit desítky tisíc aut a dodací lhůty se prodloužily na více než rok. To začalo výrazně zvyšovat poptávku po vozech z druhé ruky, a s tím i jejich ceny.

Pandemie zamíchala nejen cenami, ale i pohony, které zákazníci při pořízení novějšího vozu preferují. Oproti roku 2020 ubylo v inzerci vozů na CNG o více než pětinu a LPG o sedm procent. Naopak se v nabídkách častěji objevují hybridy a elektromobily, jejichž počet vzrostl o 46 procent.

Největší růst cen ojetin začal podle Ondřeje Žilky z prodejce skladových vozů Autonaklik od července, kdy se nedostatek vozů začal projevovat i u ojetých vozů. „Například nejprodávanější model mezi ojetinami Škoda Octavia se ještě v lednu 2021 prodával průměrně za 270.000 Kč a v červenci ještě jen o 15.000 korun dráž. Na začátku letošního ledna však vystoupila průměrná cena ojeté Octavie již na 336.000 Kč,“ řekl dnes Žilka ČTK.

Podle průzkumu společnosti Cofidis si zhruba 80 procent Čechů pořizuje svůj vůz jako ojetý. Více než polovina lidí s ním pak plánuje jezdit více než deset let let, naopak do pěti let plánuje jeho výměnu jen 15 procent lidí. K častější změně by přiměla 40 procent vlastníků nižší cena.

Dovoz ojetých osobních vozů loni stoupl o 23 procent na 185.663 aut, nejvíce od roku 2008. Jejich průměrné stáří bylo 10,4 roku, což je o 0,3 roku méně než předloni. Podíl vozidel starších deseti let byl téměř 51 procent, uvedl již dříve Svaz dovozců automobilů.

Prodej nových osobních aut v minulém roce vzrostl meziročně o 1,9 procenta na 206.876 vozů.

 

Zdroj : ČTK