Ceny ropy dnes zpevňují, jsou na cestě ke čtvrtému ziskovému týdnu za sebou. Přispívá k tomu omezená nabídka suroviny a slabší dolar. Ropa posiluje i navzdory zprávám zdrojů agentury Reuters, podle nichž se Čína v období lunárního Nového roku chystá uvolnit část ropných rezerv.

Kolem 17:40 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent růst o jedno procento na 85,29 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,1 procenta a prodávala se za 82,99 dolaru za barel.

Americký dolar směřuje k možná největšímu týdennímu poklesu za více než rok. Slabší dolar zlevňuje ropu pro neamerické investory, a jejich zájem o ni tak roste.

Několik bank předpovídá na letošní rok ceny ropy až 100 dolarů za barel. Očekává se, že poptávka převýší nabídku.

Zdroje Reuters uvedly, že Čína plánuje uvolnit zásoby ropy kolem svátků lunárního Nového roku, tedy mezi 31. lednem a 6. únorem, v rámci plánu, který koordinují Spojené státy s dalšími velkými spotřebiteli, aby snížily světové ceny. Americké ministerstvo energetiky ve čtvrtek uvedlo, že prodalo 18 milionů barelů ze strategických zásob ropy.

Čína rovněž zaznamenala první roční pokles dovozu ropy za posledních dvacet let. Obchodníci nicméně očekávají, že se dovoz v letošním roce zotaví.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent březen 85,29 84,47
New York – NYMEX WTI únor 82,99 82,12

 

Zdroj : ČTK