Americké telekomunikační společnosti AT&T a Verizon Communications odloží spuštění nové mobilní sítě páté generace (5G) v okolí některých letišť, aby tak odvrátily hrozící problémy v letecké dopravě. Oznámily to dnes firmy. Přední americké aerolinky varovaly, že nová síť by mohla ovlivňovat zařízení v letadlech a způsobit rozsáhlé výpadky v letecké dopravě. Požadují, aby byl provoz sítě v okolí letišť zakázán, napsala agentura AP.

Novou 5G síť v pásmu C, která nabízí vyšší rychlost přenosu dat a širší pokrytí, spustí operátoři AT&T a Verizon ve středu. Společnost AT&T dnes nicméně oznámila, že odloží spuštění provozu nových telekomunikačních věží v okolí některých letišť a bude spolupracovat s regulátory na vyřešení sporu. Firma Verizon pak uvedla, že se „dobrovolně rozhodla omezit svou 5G síť v okolí letišť“.

Federální úřad pro letectví (FAA) varoval, že nová síť by mohla případně vyvolat rušení, které bude mít vliv na citlivé přístroje letadel, jako jsou výškoměry, a výrazně ztížit provoz za snížené viditelnosti. Dodal, že bude nadále usilovat o to, aby zajistil, že cestování bude bezpečné i v době, kdy mobilní operátoři zavádějí 5G.

„Jsme frustrováni neschopností FAA uskutečnit to, co již uskutečnilo téměř 40 zemí, tedy bezpečné zavedení 5G technologie bez narušení leteckých služeb,“ uvedla firma AT&T.

Aerolinky v dopisu adresovaném řediteli Národní ekonomické rady Bílého domu Brianu Deesovi, ministrovi dopravy Petu Buttigiegovi, šéfovi FAA Stevu Dicksonovi a šéfce Federální komise pro spoje (FCC) Jessice Rosenworcelové varovali, že spuštění nové služby může způsobit, že dopravci nebudou moci používat velkou část svých dálkových letadel. Odstavení letadel by podle aerolinek znamenalo, že desítky tisíc Američanů zůstanou v zahraničí a v letecké dopravě v USA nastane chaos.

Některé zahraniční aerolinky, například dubajská společnost Emirates či japonská firma All Nippon Airways, již kvůli nejistotě kolem spuštění nových 5G služeb přikročily ke zrušení některých letů do Spojených států.

Zdroj : ČTK