[quote]Po třech letech poklesu tržeb se problémové italské letecké společnosti Alitalia ve třetím čtvrtletí podařil návrat k růstu. Celkové tržby se zvýšily o 1,5 procenta, uvedl v rozhovoru s italským listem Correire della Sera správce aerolinek Luigi Gubitosi. Jejich hrubý provozní zisk pak dosáhl 46 milionů eur, předtím byla firma ve ztrátě.[/quote]

„To neznamená, že Alitalia vyřešila své problémy. Cesta k uzdravení je ještě dlouhá a komplikovaná,“ řekl Gubitosi.

Do 16. října mohou zájemci předložit závazné nabídky na koupi Alitalie. Gubitosi vyjádřil naději, že se podaří odvrátit rozdělení firmy a její prodej po částech.

Nový vlastník by měl letecké společnosti zajistit stabilitu, která jí v posledních deseti letech chyběla. Gubitosi se domnívá, že koupě Alitalie bude dobrým obchodem.

„Díky svým vlastnostem a tradici je Alitalia nejzajímavější leteckou společností, která je na trhu,“ uvedl Gubitosi.

Podle dřívějších zpráv italských médií vyjádřilo zájem o aerolinky deset uchazečů. Byl mezi nimi i nízkonákladový irský přepravce Ryanair, který však tento týden uvedl, že závaznou nabídku nepodá, napsala agentura APA.

Alitalia byla za 70 let své existence v zisku jen několikrát. Navzdory několika reorganizacím a finančním injekcím je firma stále ztrátová. Od května je společnost pod zvláštní správou, o kterou požádala italskou vládu kvůli finančním problémům.

Zdroj: ČTK