DPP

[quote]Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) koupí za 277 milionů korun diagnostické vozidlo pro měření stavu kolejí a kontrolování přejímek při výstavbě nových tratí. Nové vozidlo pro správce kolejí vyrobí tuzemská strojírna CZ Loko a potřebnými technologiemi je vybaví společnost NDCon LOGIC. Vůz by měl být vyroben do dvou let od podpisu smlouvy, železničáři pak předpokládají, že tento unikátní kus techniky bude na české železnici sloužit 30 let. ČTK to řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.[/quote]

To je také důvod, proč železničáři od nového stroje požadují provozní rychlost do 200 kilometrů v hodině, zatímco na českých tratích nyní platí maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu. Vozidlo by tak mělo být v provozu v době, kdy bude 200kilometrová rychlost na české železnici běžná. Podobně uvažují i někteří železniční dopravci při pořizování nových vlaků, dodal Illiaš.

Nový měřící vůz by měl být jediný svého druhu, který bude správa železnic vlastnit. Správa železnic o výrobě vozidla jednala s řadou dodavatelů, závaznou nabídku ale podala pouze vítězná společnost. Vyplývá to z formuláře veřejné zakázky. Kromě CZ Loko se na zakázce jako subdodavatel bude účastnit rakouský výrobce železničních stavebních strojů Plasser&Theurer.

Zdroj: ČTK