Zdroj: Pixabay.com
DPP

[quote]Bývalý předák nejsilnější odborové centrály na české železnici Jaroslav Pejša (62) rezignuje na post člena dozorčí rady Českých drah. Pejša vedl Odborové sdružení železničářů OSŽ deset let, v pátek 10. listopadu celorepublikový sjezd sdružení na post předsedy zvolil šéfa podnikové rady při správě železniční dopravní cesty Martina Malého (47) . Funkci v kontrolním orgánu Českých drah chce Pejša opustit k 30. listopadu, řekl ČTK.[/quote]

Na uvolněný post zástupce zaměstnanců v dozorčí radě ČD bude muset být vyhlášena volba. Pejša naposledy obhájil post v dozorčí radě ČD loni v dubnu. Už tehdy ale zvažoval, že se letošní volby na post šéfa OSŽ nezúčastní. Nakonec ale kandidoval a kromě Malého se o post utkal s Vladislavem Vokounem (58).

Devítičlenná dozorčí rada má v Českých drahách rozhodující slovo při uzavírání významných smluv a odvolává a jmenuje představenstvo firmy včetně jejího předsedy. Tři členy vybírají zaměstnanci a zbylých šest členů volí řídicí výbor, který je složen ze zástupců ministerstev dopravy, financí, místního rozvoje, obrany a průmyslu a obchodu.

Zdroj: ČTK