DPP

[quote]Nález nevybuchlé bomby z druhé světové války dnes přerušil provoz na letišti London City ve východní části britské metropole. Omezení se dotklo 16.000 cestujících, i spojení s pražským letištěm. Policejní pyrotechnici v průběhu dne půltunovou nálož odhrabávali ze dna řeky Temže nedaleko letiště a večer ji odvezli pod hladinou k jejímu kontrolovanému odpálení v moři. Evakuovaní obyvatelé se mohli večer začít vracet do svých domovů.[/quote]

Bomba byla objevena v neděli kolem 06:00 SEČ. Specialisté později potvrdili, že zařízení je aktivní. Letiště úřady uzavřely krátce před nedělní půlnocí a dnes brzy ráno byl přerušen provoz také na přilehlém úseku městské dráhy DLR. V úterý ráno by už měl být obnoven provoz v plném rozsahu. To už bude bomba po několikahodinovém přesunu bezpečně daleko a pravděpodobně již zneškodněna.

Kromě letiště byla od dnešního rána uzavřená také část městské dráhy DLR mezi stanicemi Pontoon Dock a Woolwich Arsenal. Evakuační zóna byla zřízena v okruhu 214 metrů, informoval server listu Evening Standard. Uzavřené byly také přilehlé silnice.

Kvůli nálezu bomby u letiště London City byl dnes podle stránek Letiště Václava Havla zrušen jeden let do Prahy s příletem ve 14:10 SEČ a jeden let z Prahy ve 14:50 SEČ.

V loňském roce letiště London City využilo více než 4,5 milionu pasažérů. Předloni úřady rozhodly o jeho rozšíření. V roce 2025 by mělo vzdušný přístav na východě britské metropole ročně moci využívat až 6,5 milionu cestujících. Letů by oproti současnému stavu mělo přibýt o 30.000.

Zdroj: ČTK