Sports Car speeding in Urban highway
DPP

[quote]Německo vyčlenilo 1 miliardu eur na podporu konsorcia, které chce vyrábět baterie pro elektrické automobily a plánuje financovat výzkumné zařízení pro vývoj tzv. solid-state baterií nové generace.[/quote]

 

Opatření, která by měla být oznámena tento týden, jsou navržena tak, aby snížila závislost německých výrobců automobilů na dodávkách baterií z Asie a ochránila tak německé pracovní místa.

Tlak Berlína na formování průmyslové politiky znamená změnu přístupu nevměšování se do obchodním rozhodnutím německého průmyslu a je součástí evropského úsilí o vytvoření aliancí v oblasti baterií, které by čelily dominanci čínských, japonských a korejských firem.

Zainteresování německých lokálních společností, které se podílejí na dodavatelském řetězci elektrických vozidel, je obzvláště důležité, protože Německo je ekonomicky závislé na úspěchu svého automobilového průmyslu.

Vládnoucí koalice kancléřky Merkelové chce tak ukázat voličům před volbami v příštím roce ve východním Německu, že pomáhá prospívat největší evropské ekonomice i v éře elektrického auta.

 

„V automobilovém průmyslu máme přílišnou koncentraci rizika. Průmysl je příliš závislý na spalovacím motoru, „řekl náměstek ministra hospodářství Christian Hirte. „Vláda chce pomoci tomuto odvětví se více diverzifikovat.“

Hirte řekl, že Berlín je v jednání s několika společnostmi a dalšími vládami v Evropě, aby podpořili továrnu s bateriemi.

„Existují možnosti například v Lužickém regionu, možná ve spolupráci s Polskem,“ řekl Hirte, který je vládním koordinátorem pro východoněmecké záležitosti a politiku malých a středních podniků.

„Jedna věc je jasná: nemůžete ignorovat východní Německo, pokud plánujete takové projekty.“

 

Společnosti zapojené do rozhovorů s ministrem hospodářství Peter Altmaierem o vybudování továrny zahrnují německého výrobce baterií VARTA Microbattery, chemický gigant BASF (BASFn.DE) a německou společnost Ford-Werke GmbH (Ford).

Vzhledem k významnému vlivu výrobců baterií na trh založila také Evropská komise v roce 2017 vlastní Evropskou bateriovou alianci (EBA), ale Švédský Northvolt je považován za jediného seriózního uchazeče, který se dosud objevil.

V rámci berlínského úsilí mluví ministr hospodářství Altmaier s německými a evropskými společnostmi i sousedními zeměmi, aby se pokusili spojit své síly. Koordinuje své úsilí i s Bruslem, aby vyřešil jakoukoli otázku státní podpory a antimonopolní politiky.

„Za několik let bude mít Evropa konkurenceschopné odvětví výroby baterií do vozidel, které může přežít bez státní podpory,“ řekl Altmaier poté, co se setkal s místopředsedou Evropské unie pro energetiku Marošem Ševčovičem, který byl hnacím motorem EBA.

Očekává se, že Altmaier ohlásí další podrobnosti o plánu bateriových článků během dvoudenní konference v Berlíně, která se bude konat 12. listopadu.

 

Miliardy eur vyčleněné na konsorcium by pomohly založit první továrnu. Berlín je také ochoten podpořit druhou továrnu, možná v oblasti Lužic poblíž německo-polské hranice, kde se budou konat regionální volby v roce 2019.

Mluvčí ministerstva hospodářství uvedlo, že Altmaier jedná se všemi příslušnými stranami a žádné rozhodnutí nebylo učiněno.

Navíc vláda chce vynaložit až 500 milionů eur na spolufinancování výzkumného zařízení, které podpoří výrobní podniky s přípravou baterií pro masovou produkci.

 

Očekávaný nástup tzv. solid-state baterií by také mohl evropské dodavatele učinit méně závislými na zdrojích vzácných zemin, které jsou do značné míry kontrolovány Čínou a které se používají v lithium-iontových článcích.

 

Zdroj : eLogistika.info