DPP

[quote]České dráhy plánují v příštích letech o třetinu navýšit počet vozů s bezbariérovými místy. V současnosti má státní dopravce 621 bezbariérových vozů a jednotek. Ty používá na celkem 5066 spojích, což jsou asi dvě třetiny všech spojů dopravce. Náklady na nové vlaky s bezbariérovými místy by se měly blížit až k deseti miliardám korun. V pololetí dráhy přepravily celkem 3781 handicapovaných pasažérů, kteří se předem registrovali. To je meziročně o 14 procent více. Dnes o tom informoval státní dopravce. Bezbariérová místa nabízejí ve všech svých vlacích i soukromí dopravci.[/quote]

Připravované investice by podle místopředsedy představenstva Českých drah Radka Dvořáka měly zajistit bezbariérová místa na většinu linek státního dopravce. Před deseti lety dráhy nabízely místa pro vozíčkáře na 1464 spojích, nyní je to o 3602 spojů více.

V současnosti má dopravce ve výrobě 50 vagonů pro deset expresních souprav, z nichž každá bude mít i bezbariérový vůz. Dále si ČD objednaly pět patrových bezbariérových jednotek pro Ostravsko a 31 elektrických nízkopodlažních jednotek RegioPanter, dalších 19 jednotek může společnost prostřednictvím opce ještě doobjednat. Dále firma soutěží dalších 120 regionálních elektrických a motorových jednotek, které by měly být pro cestování osob s handicapem vybavené, a připravuje pořízení 20 expresních souprav. Vlaky budou sloužit na dálkových i regionálních linkách.

„Zatímco na začátku 90. let jsme přepravili jen několik málo desítek cestujících na vozíku za celý rok, dnes tento počet přepravujeme denně,“ uvedl místopředseda představenstva Českých drah Radek Dvořák. Podotkl, že počet přepravených handicapovaných pasažérů je ještě vyšší, protože do statistik nejsou započítaní cestující, kteří se předem neregistrují a nepožadují pomoc při nástupu či výstupu.

Státní dopravce se podle Dvořáka snaží postupně vybavovat nástupními plošinami, navigačními prvky a systémy pro dálkové otevření dveří pomocí vysílaček nebo Braillova písma.

Handicapované cestující přepravují na svých vlakových linkách i další železniční dopravci. Leo Express má bezbariérová místa ve všech svých vlacích, ty by měly být i v nově pořizovaných vozech. V každém vlaku dopravce vyhradil dvě místa v blízkosti dveří pro invalidní vozík. V průměru dopravce přepravuje vozíčkáře na 40 procentech svých spojů.

Také RegioJet přepravuje cestující na vozíčku ve všech svých vlakových spojích. Soupravy má vybavené nástupním můstkem pro nástup cestujících na invalidním vozíčku. Ve stanicích, kde nástupiště neumožňují jejich použití, si dopravce pronajímá od Českých drah speciální plošiny. Společnost připravuje další investice do vozového parku, které dále rozšíří bezbariérová místa. Na své nové lince mezi Brnem a Ostravou, kterou začne provozovat od letošního prosince, bude používat vlaky se speciálním kupé pro vozíčkáře. V následujících dvou letech pak plánuje přestavbu 30 vozů, které budou mít pro handicapované speciální oddíly.

Počet cestujících na železnici v posledních letech roste. Loni vlakem cestovalo 189,6 milionu pasažérů, což je meziročně o 6,5 milionu více. Navýšení počtu cestujících hlásí všichni dopravci i letos.

 

Zdroj : ČTK