DPP

[quote]Zejména pro komerční firmy není lehké na situaci, která nás všechny už šest týdnů obklopuje, najít něco pozitivního. Pandemie a s ní spojená krizová opatření většiny vlád světa bolestivě zasáhla do fungování lety vyladěného systému fungování celého dodavatelského řetězce. Firmy připravila o schopnost dostát svým závazkům, lidi o možnost dělat to, co byli zvyklí dělat mnohdy celý život … Věci jsou zkrátka takřka ze dne na den jinak. A to je jeden z problémů, se kterým se jen těžko smiřujeme.[/quote]

Většina z nás již řadu let cítila, že společnost a zejména trh práce se nevyvíjely zdravě. Ještě nedávno byly firmy nuceny hledat nové zaměstnance v těch nejzapadlejších koutech světa, přeplácet minimálně kvalifikované leč nedostatkové profese, vést nerovný boj s vysokou fluktuací. To vše bylo nežádoucí a deformovalo to trh. Změnu jsme si vlastně všichni v tichosti přáli, jen přišla tak nějak moc rychle … Společnosti až na výjimky rozvázaly smlouvy s agenturami a dále zvažují, které z kmenových zaměstnanců opravdu potřebují a které ne. Na trhu práce je tak po letech půstu opravdu rušno. Všichni asi tušíme, že taková nabídka práceschopných Čechů nebude trvat věčně. Vlády jednotlivých zemí postupně připravují uvolňování restriktivních opatření, klíčové obory se postupně vracejí k obnovení výroby. Pro akční a flexibilní personalisty je to ten pravý čas zalovit ve vodách schopných nezaměstnaných a pro své firmy zajistit zdroj dalšího růstu. Zdroj, do kterého bude mít opět smysl investovat, se kterým bude mít práce zase smysl. Jak jste na „lepší časy“ a příležitost k dalšímu růstu připraveni vy?

Pandemie mimo jiné změnila náladu uvnitř firem a do jisté míry také vztahy na pracovišti. Posledních několik týdnů jsme se soustředili především na aktuální situaci, zvládání nově příchozích problémů, snažili se pracovat dynamicky a především přežít. To vše příliš neumožňovalo velké plány do budoucna. Věci se řešily improvizačně, a to především ze dne na den podle nařízení vlády, která byla mnohdy velmi chaotická. Nyní se situace pomalu a pozvolna uklidňuje a začíná být čas na reflexi celého průběhu. Přichází první otázky: Máme zaměstnance, na které se můžeme spolehnout? Budeme mít možnost získat nové kvalifikované pracovníky? Potvrdily se v době krize naše domněnky o jednotlivých stávajících pracovnících? Po době krize vždy přichází chvíle vyhodnocování a stejně tak je tomu i z personálního hlediska. Hodně se mluví o tom, že překonání krize znamená nový začátek a to, co jsme dlouho odkládali, jsme možná museli urgentně vyřešit. To se týká některých rozhodnutí, která se nedělají snadno, jako je například propouštění zaměstnanců. Celá situace nás přinutila zamyslet se, které zaměstnance opravdu potřebujeme a které problematické bychom naopak mohli nahradit zaměstnanci novými, kteří možná budou nyní k dispozici.

Velkou otázkou je, zda změna trhu práce přímo ovlivní kritéria pro přijímání nových pracovníků a jak rychle se tato změna projeví. Na scénu totiž přichází mnoho kvalitních lidí, kteří vlivem koronaviru ztratili práci a je jen otázkou času, kdy se opět začlení do pracovního procesu. Jako schůdnější varianta z dlouhodobého hlediska se také nově jeví využívání vlastních zaměstnanců, místo těch agenturních. Loajální a flexibilní zaměstnanec, který ctí kulturu firmy je využitelný komplexně, zejména pokud s ním dlouhodobě pracujeme a zajišťujeme jeho rozvoj.

Více než kdy dříve se stávají důležitými motivačními prvky pro přilákání nových pracovníků pozice firmy, její síla a možnost odborného růstu. Stabilní prostředí a budování kariéry v rámci jedné firmy mohlo být pro některé jedince před krizí trochu nuda. Zdálo se být moderní zkoušet co nejvíce zaměstnání a mít co nejrozmanitější životopis. Teď se však věci ukazují i v jiném světle. Jistota dostává nový rozměr, lidé si uvědomují, jak snadné může být zůstat ze dne na den bez finančních prostředků a mít za sebou silnou prosperující firmu je najednou nepřekonatelnou výhodou. Pokud firmy tuto situaci správně uchopí, zainvestují do kvalifikace jednotlivců, posílí roli firemní loajality a podpoří tvorbu nových týmů, získají konkurenční výhodu na trhu práce, která je mnohdy zcela klíčová pro budování personální strategie.

Někteří by možná mohli namítat, že logistika není pro široké spektrum uchazečů tak atraktivní a že nemá co nabídnout lidem, kteří jsou profesně zcela na jiné úrovni. Logistika ale není jen práce ve skladu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Logistika je velice komplexní obor, který představuje mnohem více než jen sklad, paletu, nebo kamion. Typickými prvky logistiky je hledání flexibilních řešení, plánování, operativa, řízení a kreativita. Vše je jen o úhlu pohledu a hledání společných cest. Zkusme tedy potenciálním uchazečům představit logistiku jako perspektivní obor, kde se mohou realizovat (například i jiným způsobem, než byli zvyklí) a prodejme jim vhodně pracovní náplň. Překonáme tak hranice škatulek a budeme schopni přesáhnout mezioborové bariéry.

 

Kamila Černá