DPP

Společnost Toyochem Co., Ltd., člen japonské Toyo Ink Group, vyvinula novou řadu biologicky odbouratelných lepidel citlivých na tlak (PSA). Nově vyvinutý produkt je prodáván pod názvem řady polyurethanových PSA Cyabine ™ a je vhodný pro materiály pro obaly, stavebnictví, zemědělství a další průmyslová odvětví, kde se dává přednost použití biologicky rozložitelných nebo využitelných materiálů.

 

V posledních letech roste zájem o snižování plastového odpadu, zejména s ohledem na vývoj biologicky rozložitelných materiálů, které snižují spotřebu ropy a její negativní dopad na životní prostředí. Zatímco základní papírové nebo filmové substráty používané v obalových produktech jsou biologicky odbouratelné, aditiva, jako jsou některá lepidla či další typy adheziv, často nejsou, což vede k problémům s jejich likvidací.

Biodegradace neovlivňuje vlastnosti

V reakci na problém likvidace konvenčních adheziv, vyvinuli japonští vědci v Toyochem nový biologicky odbouratelný PSA. Díky použití surovin na rostlinné bázi, dosahuje nové lepidlo Cyabine suchého obsahu biomasy až 45%. Zároveň to znamená, že dochází k výraznému snížení emise CO2 během celého životního cyklu, aniž by došlo ke snížení výkonu lepidla.

Po použití může být odpadní lepidlo rozloženo půdními mikroorganismy a časem přeměněno na látky, jako je oxid uhličitý, voda, dusík a plynný methan, což pomáhá omezit skládkování a dále uzavřít kruhovou smyčku životního cyklu bez výrazných dopadů na životní prostředí.

Kontrolované kompostování

Nový systém PSA navíc po 60 dnech prokazuje míru biodegradace 60% nebo vyšší. V kombinaci s jinými biologicky rozložitelnými materiály používanými v široké škále produktů pomáhá zlepšit celkovou biologickou rozložitelnost těchto produktů (viz obrázek).

Biologická odbouratelnost nových cyabinových PSA byla potvrzena za podmínek kontrolovaného kompostování, jak je předepsáno v JIS K 6953-1, což je ekvivalent mezinárodní normy ISO 14855-1. V současné době je k dispozici v Japonsku, připravuje se i na globální dodávky.

 

Zdroj : ČTK