DPP

[quote]Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal pokutou 9,3 milionu korun projekční a inženýrskou společnost Sudop Praha za kartelovou dohodu při tendru na projekční práce vysokorychlostních tratí. Druhému účastníkovi kartelu, Výzkumnému ústavu železničnímu (VUŽ), byla pokuta odpuštěna na základě takzvaného leniency programu, protože spolupracoval s ÚOHS a poskytl mu informace o existenci této dohody. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.[/quote]

„Projekty vysokorychlostních železničních tratí jsou stěžejní pro modernizaci české dopravní infrastruktury a nemůžeme dopustit, aby se státu prodražovaly kvůli koluzivnímu jednání projektantů. Tuto oblast budeme nadále pozorně monitorovat,“ řekl k rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Mlsna.

Sudop Praha a VUŽ podle zjištění úřadu od listopadu 2014 do května 2015 společně koordinovaly nabídky do tendru na vypracování technickoprovozní studie, zakázku vypsala Správa železnic. Takto sladěné nabídky nakonec společnosti podaly tak, aby výběrové řízení vyhrálo sdružení firem, ve kterém byl vedoucím členem Sudop Praha.

„Úřad tento případ řešil na základě oznámení soutěžitele VUŽ, který v rámci takzvaného leniency programu oznámil existenci a podrobnosti o kartelové dohodě, jejímž byl členem, a žádal o odpuštění pokuty za protisoutěžní jednání. Protože splnil všechny požadované podmínky, byla mu imunita v rozhodnutí také udělena,“ uvedl Mlsna.

Pokutovaná společnost Sudop Praha využila takzvané procedury narovnání a výměnou za přiznání nezákonného jednání mu byla pouta snížena o 20 procent na výsledných 9,3 milionu korun. Proti rozhodnutí, při kterém využil proceduru narovnání, také nemůže podat rozklad.

V letošním roce jde o třetí pravomocně potrestaný kartel. Na začátku ledna úřad pokutoval dvě firmy za kartel v zakázce na elektromontážní práce vyhlášené ČEZ Distribuce, celková výše pokuty byla 7,48 milionu korun, na konci ledna potvrdil rozhodnutí úřadu o kartelu nákladních železničních dopravců v projektu Carpathia se souhrnnou sankcí 8,4 milionu korun.

 

Zdroj : ČTK