DPP

[quote]Úřady by se od 2. srpna měly začít při zajišťování veřejné dopravy řídit pravidly, které jim ukládají zajistit alespoň část provozu nízkoemisními vozidly. Limity, které by byly jednotlivě určeny, by měly být součástí veřejných zakázek. Vyplývá to z materiálu ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který projedná vláda. Ta chce zavést platnost pravidel zatím přechodně vlastním usnesením, zákon totiž zatím neprojednala Sněmovna a hrozí, že Česko nestihne splnit podmínky stanovené EU.[/quote]

Pravidla, které vycházejí z norem EU, počítají se stanovením minimálních podílů nízkoemisních vozidel a vozidel s nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek na zajištění veřejné dopravy. Limity by se měly týkat pouze nadlimitních veřejných zakázek.

Zavedení limitů je součástí navrhovaného zákona o podpoře nízkoemisních vozidel. Předloha je nyní v Poslanecké sněmovně, zatím však neprošla ani prvním čtením. Podle MMR je přitom 2. srpna nejzazží termín pro platnost pravidel, aby Česko mohlo splnit podíly stanovené EU.

Protože reálně hrozí, že sněmovna zákon nestihne projednat a schválit, vláda chce platnost pravidel zajistit alespoň vlastním usnesením. To by mělo platit přechodně do doby přijetí nového zákona.