DPP

Při haváriích na českých silnicích zemřelo letos v listopadu zatím 39 lidí, o pět více než loni. Od začátku letošního roku si dopravní nehody vyžádaly 422 životů, což je podobný počet jako za stejnou část loňského roku. Předběžné údaje dnes ČTK sdělil ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Nejvíc při listopadových nehodách umírali řidiči osobních aut. O život jich přišlo 17. Dále zemřelo šest spolujezdců v osobních autech, pět cyklistů a dva řidiči nákladních vozů. Zbylých devět obětí byli chodci.

Zatím poslední smrtelnou nehodu v tomto měsíci dnes vyšetřovali policisté v Hradci Králové. Při nárazu do stromu zemřela 56letá spolujezdkyně z osobního auta. Jeho řidič skončil v péči lékařů.

Za 11 měsíců letošního roku vyhaslo při dopravních nehodách v Česku přes 420 životů. Nejtragičtějším měsícem byl srpen s 56 oběťmi. Následuje červenec se 47 a květen se 46 mrtvými, vyplývá z měsíčních statistik dopravní policie.

Nejčastější příčiny tragických nehod jsou podle policie dlouhodobě stejné. Patří mezi ně hlavně nepřizpůsobení rychlosti, přejetí do protisměru a nedání přednosti v jízdě.

Za celý loňský rok si nehody na českých silnicích vyžádaly 460 obětí. Byl to nejnižší počet od roku 1961, kdy policisté začali sestavovat ucelené statistiky nehod. Důvodem byla opatření související s epidemií koronaviru, která loni hlavně na jaře a pak také na podzim výrazně utlumila provoz.

 

Zdroj : ČTK