DPP

Na čísle 936 172 kusů se na konci prosince zastavil počet vozů, které vloni převzali do užívání zákazníci značky Tesla. Pro amerického výrobce automobilů se tak jednalo o další rekordní rok. Pro srovnání – v roce 2020 činila celková roční produkce necelého půl miliónu kusů.

Rekordní bylo i samo poslední čtvrtletí. V něm totiž počet předaných aut dosáhl 308 600.

V poslední době Tesla prodává téměř výhradně typy Model 3 a Y. Zatímco těch si zákazníci koupili dohromady více než 900 000, na zbývající nabízené Modely S a X připadá jen 24 000 “čárek” ve statistikách.

V souvislosti s těmito čísly se už začíná spekulovat také o tom, jaké objemy nových vozů je Tesla schopna prodat během právě začínajícího roku 2022.

Až dosud Tesla veřejně deklarovala, že počítá s každoročním navýšením výroby a prodejů o zhruba padesát procent v porovnání s úrovní toho předcházejícího roku. Letos však tento nárůst činil 87 procent.

Pokud se čtvrtletní produkce udrží na úrovni posledního kvartálu roku 2021, kdy sjelo z výrobních linek více než 300 000 elektromobilů s logem tohoto výrobce, pak lze jednoduše dovodit, že by mohlo brány továren ve vlastnictví Tesla letos opustit 1,2 milionu vozů.

A bilanci můžou ještě poměrně zásadně ovlivnit nově spouštěné továrny Tesla. Ty jsou rozestavěné hned dvě. Jedna z nich je Tesla Giga Austin v Texasu, tou druhou pak evropská Tesla Giga Berlín. Dohromady by pak mohly letos vyrobit přibližně 300 000 Tesel. A s výsledným číslem 1,5 milionu kusů by pak americká automobilka překonala tuzemskou Škodu-Auto. Půldruhémo miliónu vozů za rok totiž zatím ve své historii nikdy nevyrobila a neprodala.

 

Zdroj : ČTK