Několik desítek řidičů zkontrolovali dnes celníci s policisty na Vysočině při první společné akci zaměřené na kontrolu uhrazení pokut za dopravní přestupky. Neuhrazené závazky zaplatili řidiči na místě, jinak jim hrozilo nasazení takvzané botičky, případně odebrání registrační značky. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Možnost požadovat zaplacení neuhrazené pokuty při silniční kontrole umožnila změna legislativy o policii, městské polici a celní správě.

„Jednalo se o první součinností dopravně bezpečnostní akci, které se zúčastnila jak Policie ČR, tak Celní správa ČR. Společně jsme dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu, samozřejmě s tím, že jsme kontrolovali, zda mají řidiči uhrazené poplatky,“ řekla Rubášová.

Nejvyšší neuhrazená pokuta, kterou dnes řidiči při kontrole zaplatili, byla pětitisícová, několik řidičů platilo svůj dřívější závazek ve výši 500 korun, řekla ČTK Rubášová po 14:00. Kontrola na odpočívadle na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu podle ní bude ještě několik hodin pokračovat. „A podobné kontroly budou určitě pokračovat i v blízkých dnech,“ dodala Rubášová.

Zákonem 418/2021, který novelizoval zákon o Policii České republiky, zákon o Celní správě České republiky, zákon o obecní policii a zákony související, získali celníci, policisté a strážníci s účinností od 1. ledna oprávnění vyžadovat při kontrole vozidla zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty za dopravní delikty.

 

Zdroj : ČTK