Společnost Siemens Mobility podepsala 17. ledna 2022 dohodu o prodeji mezinárodní divize silniční dopravy Yunex Traffic společnosti Atlantia S.p.A. Představenstvo a dozorčí rada společnosti Siemens AG schválily plánovanou transakci. Kupní cena činí 950 milionů eur (hodnota podniku). Uzavření transakce se očekává do září 2022 v závislosti na schválení příslušnými regulačními orgány. Společnost Yunex Traffic je lídrem v oblasti inovativních a inteligentních infrastrukturních a dopravních řešení pro silnice a města. Společnost Atlantia, globální lídr v oblasti technologií a služeb pro dopravní infrastrukturu, se stala dlouhodobým a strategicky orientovaným novým vlastníkem společnosti Yunex Traffic.

Roland Busch, prezident a generální ředitel společnosti Siemens AG: „Siemens jako technologická společnost zaměřená na svůj hlavní předmět podnikání neustále zdokonaluje a optimalizuje své portfolio. Siemens Mobility a Yunex Traffic prokázaly, že Siemens dokáže velmi úspěšně rozvíjet své podnikání a zvyšovat jeho hodnotu. Kromě toho jsme velmi rádi, že jsme ve společnosti Atlantia našli toho nejlepšího vlastníka pro Yunex Traffic. Jejich kompetence, dlouhodobá orientace a vysoké odhodlání k růstu a inovacím jsou v nejlepším zájmu všech zúčastněných stran.“

„Prodejem společnosti Atlantia se společnost Yunex Traffic stává součástí vysoce dynamického dopravního ekosystému, který přináší čistší ovzduší, města přívětivější pro život a bezpečnější silnice,“ řekl Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility. „Pod záštitou společnosti Atlantia bude mít Yunex Traffic skvělou pozici k tomu, aby aktivně formoval trh a s pomocí digitalizace a převratných technologií razil nové cesty v oblasti řízení dopravy.“

„Připojení společnosti Yunex Traffic k naší skupině,“ řekl Carlo Bertazzo, generální ředitel společnosti Atlantia, „představuje významný krok vpřed v rozšiřování našeho podnikání. Naším cílem je dosáhnout provozních a růstových synergií mezi našimi aktivy a společností Yunex Traffic s úmyslem vytvořit vysoce konkurenceschopnou, ojedinělou skupinu, která bude schopna dosáhnout synergií v oblasti řízení infrastruktury, služeb a technologických inovací s cílem zlepšit zážitek z cestování. Jsme potěšeni, že si společnost Siemens, jedna z předních průmyslových skupin na evropské i světové úrovni, vybrala plán společnosti Atlantia jako nejlepší strategii pro budoucí růst společnosti Yunex Traffic. Rád bych v naší skupině srdečně přivítal společnost Yunex Traffic, její manažerský tým a 3 000 zaměstnanců, s nimiž budeme pokračovat v budování nové Atlantie,“ uzavřel Bertazzo.

Pro společnost Atlantia je Yunex Traffic ideálním doplněním jejího mezinárodního portfolia v oblasti dopravní infrastruktury a služeb. Společnost Yunex Traffic bude řízena jako samostatný subjekt. Yunex Traffic bude nadále budovat svou pozici světového lídra v oblasti adaptivních systémů řízení dopravy a inteligentních řešení pro dopravní a mýtné systémy. Strategie jejího portfolia se zaměří na automatizaci a digitalizaci s cílem co nejlépe využít potenciál, který v následujících letech nabídnou cloud computing, 5G a umělá inteligence. Vstupem do společnosti Atlantia získá Yunex Traffic také významné průmyslové a rozvojové synergie s aktivy skupiny v oblasti dálnic, letišť a dopravních služeb, která působí již ve 35 zemích světa.

Společnost Yunex Traffic začala od července 2021 fungovat jako samostatně řízená společnost. Díky svému jasnému obchodnímu zaměření a podnikatelské svobodě dosáhla společnost Yunex Traffic ve fiskálním roce 2021 tržeb ve výši více než 600 milionů EUR. Yunex Traffic působí ve více než 25 zemích světa a má přes 3 000 zaměstnanců. Její řešení inteligentní dopravy jsou používána ve městech, jako je Dubaj, Londýn, Berlín, Bogota a Miami. Společnost je jediným poskytovatelem na světě, který splňuje všechny hlavní regionální standardy pro dopravní technologie v EU, Velké Británii, Asii a Americe.

 

Zdroj : Siemens Mobility