DPP

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zrušila letecká omezení, která zakazovala soukromé charterové lety na Kubu nebo lety amerických aerolinií na jiná kubánská letiště než do Havany. Dnes o tom informovala zpravodajská stanice CNN.

Americké ministerstvo dopravy omezení zrušilo na žádost ministra zahraniční Antonyho Blinkena, podle něhož je krok „podporou pro kubánské obyvatele a je v zájmu zahraniční politiky Spojených států“.

Letecká omezení zavedl úřad bývalého prezidenta Donalda Trumpa v letech 2019 a 2020 s cílem vytvořit ekonomický tlak na kubánskou vládu. Podle tehdejšího ministra zahraničí Mikea Pompea totiž Havana „zneužívala turismus a finance z něj získané k podpoře autoritářského režimu ve Venezuele“, kde USA usilovaly o změnu poměrů.

Ministerstvo dopravy pod Trumpem zavedlo roční limit 3600 letů na Kubu a rok později zcela zakázalo soukromé charterové lety. Veřejně financované lety nebo lety vypravené z nouzových důvodů mohly státe operovat, ale pouze na letiště v Havaně.

Navzdory středečnímu zrušení omezení ale není jasné, kolik nových letů ze Spojených států na Kubu aerolinky vypraví, jelikož některé mají podle agentury Reuters nedostatek zaměstnanců a plné lety.

Podle Bílého domu je rozvolnění součástí širší revize zahraniční politiky vůči Kubě.

Zdroj : ČTK