DPP

9. března 2023 přední evropská sdružení železniční nákladní dopravy, generální ředitelé železniční nákladní dopravy a předsedkyně Výboru pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu, paní Karima Delli, podpořili společné prohlášení o potřebě urychlit změnu způsobu dopravy v nákladní dopravě. Společné prohlášení předchází společné prohlášení z roku 2020, které určilo, že je třeba jednat, aby došlo k přechodu na jiný druh dopravy. Vedoucí hlasy v železniční nákladní dopravě nyní volají po ambicích ze strany tvůrců evropské politiky v nadcházejících měsících.

Po třech letech od původního prohlášení je třeba poznamenat, že modální podíl železniční nákladní dopravy se nezvýšil, jak lze pozorovat v poslední zprávě Účetního dvora o intermodální nákladní dopravě. Tento nedostatečný růst zpochybňuje proveditelnost cílů Evropské unie v oblasti přechodu na jiný druh dopravy, kterými je 50% nárůst železniční nákladní dopravy do roku 2030 a zdvojnásobení do roku 2050, jak je stanoveno v evropské strategii udržitelné a inteligentní mobility. Je tedy zřejmé, že je zapotřebí nový přístup.

Dne 21. června bude Evropskému parlamentu a Radě předložen „Ekologický balíček pro nákladní dopravu“. To, kromě jiných politických opatření, bude hrát důležitou roli při řešení několika problémů, které brzdí růst nákladní železniční dopravy, jako je nesourodý přístup k řízení mezinárodní kapacity a zbývající vnitrostátní překážky pro mezinárodní železniční nákladní dopravu.

Rovněž bude nezbytné, aby odvětví železniční nákladní dopravy bylo podporováno při vývoji a zavádění digitálních a automatických řešení, jako je ERTMS, což povede k významným úsporám kapacity.

Prezident ERFA, Dirk Stahl, prohlásil: „Jsem rád, že spolu s mými kolegy v odvětví železniční nákladní dopravy a paní Karimou Delli můžeme sdílet společnou vizi toho, co musíme udělat, abychom zajistili železniční nákladní dopravu. Tato společná deklarace se týká všech železničních nákladních podniků, ať už se jedná o vnitrostátní provozovatele nebo vyzyvatele, v rámci jednoho společného poslání přesunout více nákladní dopravy na železnici.

Generální tajemník ERFA Conor Feighan uzavřel: „Společné prohlášení přichází v důležitý okamžik. Do konce mandátu současné Evropské komise a Evropského parlamentu nám zbývá něco málo přes rok. Je nezbytné, aby se nyní vyvinul silný tlak na zajištění toho, že tento legislativní mandát bude mít pozitivní dopad na železniční nákladní dopravu.

Zdroj : ERFA