DPP

[quote]Indie plánuje do roku 2024 otevřít 100 dalších letišť. Výstavba nových letišť je součástí plánu na oživení ekonomického růstu třetí největší ekonomiky světa. Napsala to dnes agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Vláda přislíbila do rozvoje letišť investovat jeden bilion rupií (asi 323,6 miliardy Kč).[/quote]

Návrh zahrnuje také rozšíření leteckých tras spojujících menší města a vesnice. O plánu podle zdrojů jednali minulý týden ekonomičtí poradci vlády a kromě infrastruktury se diskutovalo také o financování letadel na leasing.

Ekonomická aktivita v Indii je nyní nejnižší za šest let a vše naznačuje další zpomalení. Premiér Naréndra Módí se proto snaží zdvojnásobit infrastrukturní projekty, aby oživil růst a dosáhl svého cíle, udělat z Indie do roku 2025 ekonomiku v hodnotě pět bilionů dolarů (115 bilionů Kč). Minulý měsíc vláda snížila sazbu daně z příjmu právnických osob, aby ji dostala na nejnižší úroveň v Asii a Indie mohla v investicích konkurovat zemím jako Vietnam a Indonésie.

Plány Indie urychlit rozvoj letišť je podobný plánům Číny. Ta chce do roku 2035 zvýšit počet komerčních letišť na 450, což je téměř dvojnásobek ve srovnání s koncem roku 2018.

Před třemi lety v Indii fungovalo jen 75 ze 450 rozjezdových a přistávacích drah, protože letecké společnosti se zdráhaly létat do menších měst s drahami z doby druhé světové války. Vládní dotační program však pomohl zprovoznit do počátku letošního roku 38 letišť.

Rozvíjející se střední třída v Indii přilákala aerolinky jako Singapore Airlines a AirAisa, které si v zemi zřizují místní divize. Letecké palivo v zemi je však kvůli daním jedno z nejdražších na světě. Vláda si je vědoma vysokého daňového zatížení a vyšších cen pohonných hmot a plánuje podle zdrojů v příštím roce vylepšit daňový systém.