DPP

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil dvě správní řízení se Středočeským krajem kvůli uzavření smlouvy s autobusovým dopravcem bez výběrového řízení. ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Dodal, že v obou případech byly vydány i dva příkazy s pokutou, výši pokut ale na dotaz ČTK neuvedl.

Na zahájení správních řízení upozornil v tiskové zprávě ředitel obecně prospěšné společnosti Kverulant.org Vojtěch Razima, která podnět k posouzení okolností prodloužení smluv k ÚOHS podala. „Jde o uzavření smlouvy s dopravcem ARRIVA CITY a smlouvy s dopravcem ČSAD Střední Čechy. V obou případech jde o největší firmy, které ve Středočeském kraji působí. Kverulant požádal ÚOHS, aby prošetřil, zda prodloužení smluv s dopravci bez soutěže bylo v souladu se zákonem,“ uvedl Razima.

Mluvčí úřadu zahájení správních řízení potvrdil. „Předmětem obou řízení je, zda Středočeský kraj neuzavřel smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících přímým zadáním v rozporu se zákonem. V obou případech byly vydány příkazy s pokutou, nicméně Středočeský kraj proti nim podal odpor, a proto nyní o věci probíhají standardní prvostupňové řízení. Posuzovat se bude zejména to, zda byl Středočeský kraj oprávněn prodloužit smlouvy s dosavadními dopravci přímým zadáním. Musím rovněž upozornit, že se jedná o problematiku, o která doposud úřad nikdy nerozhodoval,“ uvedl Švanda.

Výši pokuty neupřesnil, zdůvodnil to podáním odporu a správním řízením, které se problematikou zabývá podrobněji a nemusí dospět ke stejnému postihu.

 

Zdroj : ČTK