DPP

[quote]Dopravci v dubnu zaplatili na mýtných poplatcích 1,18 miliardy korun. Jde o skokový meziroční nárůst o 58 procent, protože během loňského dubna provoz výrazně utlumila koronavirová krize a tehdejší uzavření velkých podniků. ČTK o tom dnes informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. K růstu výběrů poplatků letos přispívá také zavedení poplatků za hluk z provozu a za znečištění ovzduší. Počet mýtných transakcí v dubnu se zvýšil o přibližně 35 procent na téměř 88 milionů.[/quote]

Loni v dubnu dosud nejvíce ovlivnila mýtné výběry koronavirová krize, tehdy byly uzavřeny velké průmyslové podniky a zároveň dopravci čelili komplikovanému průjezdu přes hranice. Letos sice složitá pandemická situace pokračuje, na rozdíl od loňska však nejsou uzavřeny velké podniky a rovněž je pro dopravce jednodušší průjezd přes hranice. Nyní se tak krize na mýtných výběrech projevuje spíš minimálně.

Proti letošnímu březnu jsou ovšem dubnové výnosy z mýta zhruba o osm procent nižší. Březen byl s celkem 1,28 miliardy korun zatím rekordním měsícem od začátku výběru mýtného v Česku v roce 2006. Systém v březnu evidoval přes 97 milionů mýtných transakcí.

Na rostoucích úhradách dopravců má letos velký vliv i změna sazeb, kterou vláda schválila loni na podzim. Výše poplatků se nově počítá podle počtu náprav a hmotnosti vozidla, u znečištění pak je klíčová emisní norma vozu. Poplatek stoupá spolu s vyšší váhou auta a vyšším počtem náprav, naopak se stoupající normou poplatek klesá, u vyšší emisní normy než EURO VI je nulový i pro vozidla nad 12 tun bez ohledu na počet náprav. Současně se změnou mýtných sazeb od letoška fungují novinky ve výpočtu slev na mýtném, o které mohou dopravci požádat.

Peníze z mýta navíc by podle ministerstva dopravy měly být určené pro omezení negativních dopadů silniční dopravy na obyvatele, kteří v okolí komunikací žijí. Typickým příkladem je výstavba protihlukových stěn.

Mýtný systém funguje na více než 2400 kilometrech dálnic a silnic první třídy. Od předloňského prosince provozuje nový satelitní systém společnost CzechToll. V současnosti je v něm zaregistrováno 575.000 vozidel, ke kterým si dopravci vyzvedli 487.000 palubních jednotek.

 

Zdroj : ČTK