DPP

[quote]Nadnárodní logistická společnost GEFCO používá pro zabezpečení dodavatelských řetězců některých klientů vratné plastové obaly, tzv. GEFBoxy. Důvodů pro jejich použití je hned několik: pomocí nich GEFCO snižuje nejen zatížení životního prostředí, ale i náklady klientů na přepravu a balení zásilek. Denně přepraví 130 000 těchto kontejnerů a pomáhá tak budovat ekologicky šetrné dodavatelské řetězce pro přibližně 2 000 klientů.[/quote]

 

Benefity vratných obalů

Jedním z velkých benefitů je fakt, že GEFBoxy jsou dobře stohovatelné, tzn. je možné je vrstvit na výšku nákladového prostoru bez toho, aby se dolní kontejner pod vahou jakkoliv deformoval. Právě tato vlastnost hraje klíčovou roli ve snižování nákladů na přepravu a skladování. Díky GEFBoxům lze využít kompletní kapacitu nákladového prostoru, což se okamžitě pozitivně projevuje v přepravních nákladech i na nákladech na skladování (dají se stohovat až do výšky 7 palet na sebe).

Mezi další výhody patří fakt, že práce s GEFBoxy je čistá. Při jejich použití se netvoří odpad (jako např. z kartonových krabic či jednorázových plastových obalů). Pro klienty společnosti GEFCO, kteří GEFBoxy využívají je důležité, že se zboží přepravuje v naprosto čistém prostředí a že je v průběhu přepravy lépe chráněno před možným poškozením.

 

Od dílů po kosmetiku

GEFCO zavedlo své vlastní vratné obaly před více než 30 lety, primárně pro segment automotive. Na převoz komponentů při výrobě vozidel jsou ideální. Kvalita transportu, úspora nákladů, minimalizace uhlíkové stopy a flexibilita systému přivedla v průběhu času další zájemce z oblasti strojírenství, leteckého, hi-tech i farmaceutického průmyslu. Nejnověji je poptávka také od výrobců rychloobrátkového spotřebního zboží (FMCG).

Systém je aktuálně využíván v 25 zemích světa a GEFCO k němu vyvinulo i vlastní IT systém s platformou NETBOX. Po vstupu do systému si klient sám dokáže objednat GEFBoxy, sledvat stav objednávky od naskladnění až po doručení. Zároveň systém umožňuje týmu GEFCO efektivně řídit toky samotných vratných obalů.

 

Využití v rámci geo-regionu Česko-Slovensko

GEFCO vybudovalo vlastní síť skladovacích, sběrných a mycích středisek. Významnou roli v něm hraje i geo-region Česko-Slovensko. Je zde k dispozici 11 skladů s 600 zaměstnanci, kteří zabezpečují distribuci GEFBoxů ke 180 zákazníkům ze 14 zemí východní, střední Evropy a Turecka. Týdně jde přibližně o 9 500 vypravených palet s boxy. Moderní mycí linka v Trnavě je jednou ze sedmi v rámci Evropy. Za jednu směnu dokonale vyčistí 800 palet boxů. Přepočítáme-li to na největší rozměr boxů, je to 19 000 umytých kusů za směnu. I zde GEFCO klade důraz na úsporu energie a udržitelnost. Objem vody používaný na mytí boxů je optimalizován dle počtu a typu boxů, následně je voda zachycena, recyklována a znovu použita.

Platba za pronájem potřebného množství

Zákazníci, kteří využívají GEFBox systém si vratné obaly pronajímají. Platí jen tehdy, když boxy reálně potřebují. To klientům přináší výraznou úsporu nákladů, což ocenili nejvíc v období pandemie koronaviru, kdy mnohé výrobní závody přerušovaly provoz a obaly tak přechodně nebyly třeba.

 

Zdroj : Gefco