DPP

O dálnice a část silnic a jejich průjezdnost se během letošní zimy bude starat přes 770 silničářů z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), zejména řidičů a také dispečerů. K dispozici budou mít 200 sypačů a desítky nakladačů a dalších vozidel s různým vybavením. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ŘSD.

ŘSD zajišťuje zimní údržbu na 1050 kilometrech dálnic po celé republice. Samotnou údržbu mají na starosti jednotlivá střediska správy údržby dálnice, když na jedno připadá zhruba 50 kilometrů dálnice. Na zbývajících úsecích dálnic a silnic první třídy, které má ŘSD také na starosti, budou za údržbu zodpovědné dodavatelské firmy. Zbylé tisíce kilometrů silnic první třídy pak mají ve správě kraje.

Do směn bude během nadcházejících zimních měsíců připraveno 648 řidičů a 122 dispečerů. Využívat budou celkem 200 sypačů, 48 univerzálních vozidel s různým technickým vybavením jako například frézy pro mohutné závěje. Ve skladech jednotlivých středisek správy údržby pak téměř 46.000 tun soli a solného roztoku. K nakládání soli do sypačů je připraveno 46 nakladačů. ŘSD také ve všech střediscích má centrum pro výrobu a distribuci solanky. Zásobu posypu mají silničáři připravenou jako pro běžnou zimu, v případě nutnosti jsou ovšem připraveni sáhnout do nouzových rezerv.

Dálnice a silnice první třídy mají podle zákona nejvyšší první prioritu při zajišťování jejich sjízdnosti. Doba od zjištění problémů do doby výjezdu prvních sypačů nesmí být v zimním období delší než 30 minut. Zmírnění případné nesjízdnosti pak podle zákona má nastat u dálnic do dvou hodin od výjezdu a do tří hodin u silnic první třídy.

Loňská zimní sezona byla na českých dálnicích a silnicích oproti předchozímu roku náročnější. Náklady na zajištění sjízdnosti dálnic vzrostly na 128 milionů korun, což je o 40 procent meziročně více. Ještě výrazněji stouply náklady na nutné opravy výtluků po zimě, které stály rekordních téměř 628 milionů korun. Letos silničářům po letech mírně usnadní práci dokončení prací na rekonstruované D1. V minulosti na některých opravovaných úsecích vznikali při nepříznivém počasí problémy.

 

Zdroj : ČTK