Německá dopravní společnost FlixMobility zvažuje nákup nových vlaků asi za jednu miliardu eur (24,3 miliardy Kč). Informoval o tom dnes německý ekonomický list Handelsblatt. Firma je známá především díky své značce meziměstských autobusů FlixBus, které jezdí i v České republice.

Společnost vede počáteční jednání s bankami a potenciálními finančními partnery. Před případnou transakcí chce FlixMobility zjistit, zda se k normálu vrátí poptávka po cestování i poplatky za používání železničních tratí v Německu, uvedl Handelsblatt s odvoláním na několik svých zdrojů.

FlixMobility je jeden z nejúspěšnějších německých dopravních start-upů. Vznikl v roce 2012 a loni firma koupila amerického autobusového dopravce Greyhound. Německý podnik se tak podle Handelsblattu stal jedničkou na trhu dálkových autobusů ve Spojených státech.

Flixbus vznikl v roce 2013, v roce 2019 převzal konkurenčního dopravce Eurolines. Působí v 35 evropských zemích, na český trh vnitrostátní dopravy vstoupil v srpnu 2018. Na svém webu nabízí v celé Evropě 400.000 autobusových spojů. V roce 2019 tento autobusový dopravce v Česku přepravil 3,5 milionu cestujících, meziročně téměř o třetinu více.

 

Zdroj : ČTK