DPP

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zasáhly v Černém moři ruské rakety tři lodě plující pod panamskou vlajkou. S odvoláním na panamský námořní úřad o tom informovala agentura Reuters. Jedno plavidlo se potopilo, ale incident si nevyžádal žádné oběti, poznamenal úřad.

„Víme, že jsme měli tři lodě, které byly napadeny ruskými raketami, ale posádky jsou v pořádku, měli jsme materiální škody,“ sdělil Noriel Araúz z panamského námořního úřadu.

Konkrétně střely podle Reuters zasáhly nákladní plavidla Namura Queen, Lord Nelson a Helt. Kdy přesně se tak stalo, úřad nespecifikoval.

Z Černého moře bylo od začátku ruské invaze do sousední země hlášeno už několik incidentů týkajících se nákladních lodí.

Den po zahájení invaze Rusko podle Ukrajiny zasáhlo při ostřelování u ukrajinského přístavu Oděsa zmíněnou loď Namura Queen a také tanker Millennial Spirit plující pod moldavskou vlajkou.

Na začátku března média informovala o tom, že u Oděsy ztroskotala estonská nákladní loď Helt. Ve stejný den přišla zpráva, že po blíže nespecifikovaném útoku na bangladéšskou nákladní loď Banglar Samriddh v ukrajinském přístavu Olvija zemřel jeden člen posádky.

Zdroj : ČTK