DPP

Pravidla pro používání bezpilotních letadel se zřejmě zpřísní podle norem EU. Jejich piloti budou potřebovat osvědčení, které by měli získat po absolvování výuky a zkoušek. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes Sněmovna v prvním kole podpořila. Podle poslanců koalice i opozice by se regulace měla týkat provozovatelů dronů, nikoliv ale leteckých modelářů, pro které by byla likvidační. Ministerstvo dopravy i jednotliví poslanci kvůli tomu ohlásili příslušné úpravy novely.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová neúspěšně navrhovala předlohu vrátit ministerstvu k přepracování. Novelu tak nyní projedná sněmovní hospodářský výbor.

Předloha navazuje na povinnost provozovatelů i pilotů dronů registrovat se od konce předloňského roku u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Používané drony i jejich provoz se podle novely nově budou rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele a piloty. Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Mezi nimi je například absolvování on-line výuky a následně zkoušky, po které pilot dostane k řízení osvědčení od úřadu.

Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Letečtí modeláři by podle novely měli spadat do této kategorie, pokud by působili v klubech a sdruženích leteckých modelářů. Svaz modelářů má asi 15.000 členů. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlená spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Novela také přesněji vymezuje podmínky pro využívání prostoru pro lety dronů. Prostory budou zřejmě stanoveny zónami ve vzdušném prostoru, ve kterých úřad může za určitých podmínek lety regulovat. Státy EU by při určení takových prostorů měly vytvořit digitální mapu s jejich vymezením. Další novinkou v zákoně je stanovení přestupků při porušení některých pravidel pro užívání dronů. Úřady tyto přestupky budou moci trestat ve správním řízení. Jde například o pokuty, některé v řádech desetitisíců i statisíců korun. ÚCL také může odebrat provozovatelům a pilotům oprávnění k provozu. Úřad může také trvale zakázat, omezit nebo stanovit podmínky pro létání bezpilotních letadel nad vymezenými oblastmi nebo po omezenou dobu nad celým územím.

Povinná registrace platí v celé EU pro všechny drony nad 250 gramů, případně i lehčí stroje s kamerou nebo drony létající vysokou rychlostí, které nelze považovat za hračky. Bez evidence je jejich provoz zakázán. ÚCL očekává, že v registru časem bude až 50.000 provozovatelů a pilotů.

Zdroj : ČTK