DPP

Horkovzdušný balon ke 100 letům založení Československa absolvoval dnes v Českých Budějovicích startovní zkušební let. V neděli 28. října vzlétne balon z letní míčovny Královské zahrady Pražského hradu. Balon dala vyrobit jihočeská firma Lety balonem.

Na balonu je lev a nápis 100 let. Dolet má 20 kilometrů, vnitřní objem 2600 metrů krychlových. Dnes balon přeletěl České Budějovice. „Nemůžeme si dovolit, abychom před slavnostním letem z Hradu balon poškodili. Dnes musíme balon vyzkoušet, projít si ho, osahat. Čeká nás náročný úkol, let v blízkosti Pražského hradu, tak chceme mít stoprocentní jistotu, že je v pořádku,“ řekl dnes ČTK majitel a zakladatel firmy Pavel Božoň, který dnes balon pilotoval a bude ho pilotovat i 28. října.

Balon vyrobila brněnská firma Balony Kubíček, stál asi 650.000 korun. Dnešního letu, kdy balon před 8:00 startoval z plochy před českobudějovickým Výstavištěm, se zúčastnil i primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO). Do balonu k výročí ČSR se vejdou tři lidé a pilot. Na balonu je speciální textilie postavená na polyesteru, která má metalický zlatý povrch. „Nesmíme to ušpinit, aby si na Hradě nemysleli, že jsme my, Jihočeši, prasata,“ glosoval při nafukování balonu Božoň.

Firma Lety balonem získala povolení Úřadu pro civilní letectví a Správy Pražského hradu. Ještě 28. října těsně před vzlétnutím potřebuje povolení letiště. V koši balonu bude Božoň, nabídku dostal i ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš.

„Chtěl jsem říct nám všem, abychom si uvědomili, že žijeme v krásné zemi, že bychom si sto let měli zapamatovat nejenom pouze tím, že jsou slevy v e-shopech, ale uvědomit si to hlavně tím, že si rozhodně nežijeme špatně,“ řekl Božoň k tomu, proč se rozhodl nechat balon vyrobit. Zároveň tak chce zpopularizovat balonové létání v ČR.

Balon bude létat v jižních Čechách, majitelé ho budou půjčovat i do svých poboček po ČR. Firemní balony pravidelně létají na 25 místech, hlavní jsou Praha a Brno.

Společnost Lety balonem funguje deset let. Nejvíc letenek prodává firma s 21 registrovanými balony v okolí Prahy. Lety balonem patří v ČR ke dvěma největším firmám věnujícím se balonovému létání. Přibývá jí zákazníků z Jižní Koreje a za poslední rok se jí zvýšily tržby. Obrat má kolem deseti milionů korun a skončila v zisku.

Zdroj: ČTK