DPP

[quote]Letošní zimní sezona na českých dálnicích a silnicích byla z hlediska nákladů podprůměrná. Údržba hlavních tahů stála přes 603 milionů korun, což bylo o přibližně 200 milionů korun méně než minulou zimu. Spotřebováno bylo i méně materiálu. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pro ČTK. Cena i množství spotřebovaného materiálu je nejnižší minimálně za posledních šest let.[/quote]

Důvodem snížených nákladů na letošní údržbu byla poměrné mírná zima. I přesto ovšem trvala až do jarních dnů, silničáři museli například řešit silné sněžení na přelomu března a dubna. Výrazně nižší náklady za letošní zimu hlásí i kraje, které se starají o své silnice nižších tříd.

Během zimy bylo na české dálnice a silnice první třídy vysypáno přes 49.300 tun soli a použito přes 16,7 milionu litrů solanky. Celkem najezdili silničáři a dodavatelské firmy při posypu a pluhování nesjízdných cest 856.000 kilometrů. Ve všech ohledech jde o nejnižší čísla za poslední roky, oproti loňsku pak zhruba až o polovinu. Loňská zima ovšem byla naopak nejnákladnější za posledních minimálně pět let.

ŘSD zajišťuje správu více než 7000 kilometrů dálnic a silnic první třídy, které jsou ve vlastnictví státu. Údržbu více než 6000 kilometrů obstarávaly dodavatelské firmy pro jednotlivé kraje, které ŘSD vybralo v minulých letech. O zbývající část se starali pracovníci ŘSD.

 

Zdroj : ČTK