DPP

[quote]Stát letos za první pololetí dopravcům vyplatil za slevy poskytnuté studentům a seniorům 1,7 miliardy korun, což je meziročně o 41 procent méně. Důvodem poklesu je především omezení provozu během koronavirové krize. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Během krize jezdila vlaky a autobusy zhruba desetina původního počtu cestujících, část spojů dopravci navíc zrušili.[/quote]

Nejvýrazněji se krize projevila v dubnu, kdy se účet za slevy propadl na 49,5 milionu korun, což bylo oproti běžným měsícům o 90 procent méně. V následujících měsících se sice studenti i důchodci do vlaků a autobusů postupně vraceli, poptávka po cestování byla však stále hluboko pod průměrem. V květnu dopravci dostali 168,8 milionu korun, což bylo 32 procent částky z května 2019. O měsíc později pak dopravci vyfakturovali 301 milionů korun, meziročně o 41 procent méně.

Z dopravců dostali největší část kompenzací České dráhy, následoval RegioJet. Během krize vznikly rozdíly ve výši vyplacených slev mezi jednotlivými kraji, na první příčky se dostávali zejména středočeští dopravci. V závěru pololetí se ovšem podle Jemelky vrátila struktura cest i podíl jednotlivých dopravců do normálu.

Vláda původně chtěla platnost slev během koronavirové krize omezit, nakonec však zůstaly beze změny.

Slevy platí od září 2018 a za první rok jejich fungování stát dopravcům vyplatil přes 5,6 miliardy Kč. Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

 

Zdroj : ČTK