DPP

První lokomotiva, která byla zpětně vybavená zabezpečovacím systémem ETCS, může do ostrého komerčního provozu v ČR. Drážní úřad udělil certifikaci prototypu vozidla z řady 362 WTB od Českých drah, oznámil dnes státní dopravce. Jde o první vůz, který takové povolení v České republice získal.

Vybavení lokomotivy zabezpečovacím systémem měly na starosti dceřiná společnost drah ČD-Telematika a firma AŽD Praha. „Určitě jde o přelomový moment pro nás a svým způsobem i pro českou železniční dopravu a její budoucnost,“ uvedl člen představenstva a ředitel úseku telekomunikačních a infrastrukturních služeb ČD – Telematika Tomáš Businský.

České dráhy připravují dovybavení vozů i z dalších řad vlaků. „Certifikace zabezpečovacího systému ETCS na prototypu řady 362 WTB je významným krokem k zavedení rutinního provozu pod dohledem ETCS na mnoha dnes používaných vozidlech Českých drah,“ uvedl místopředseda představenstva drah Michal Kraus.

Dráhy podle něj na zavedení zabezpečovacího systému připravují kromě techniky i školení zaměstnanců. Brzy také chtějí zahájit zkušební provoz se systémem, rutinní provoz by pak měl být zahájen v roce 2025.

Certifikace prototypu vozidla 362 by podle drah mělo výrazně usnadnit získání povolení i pro další vozidla, která budou dovybavena ETCS systémem.

Vybavení vozů Českých drah zabezpečovacím systémem budou i nadále provádět ČD-Telematika s AŽD Praha. Společnosti uspěly v tendru dopravce z roku 2019 na vybavení až 131 elektrických vozidel systémem ETCS. Podniky následně s dráhami uzavřeli smlouvu na vybavení 102 lokomotiv dopravce za téměř 1,4 miliardy Kč.

Systém ETCS kontroluje jízdu vlaku. Například při případném nedovoleném přejetí návěstidla nejprve varuje strojvedoucího a následně sám zasáhne do řízení vozidla. Kontroluje také dodržování maximální povolené rychlosti. Podle současných plánů státu by systém ETCS měl být v následujících deseti letech postupně vybudován na asi 4800 kilometrech z celkem zhruba 9000 kilometrů železnic v Česku. Zároveň je nutné systémem vybavit vlaky.

Zdroj  :ČTK