DPP

Při pondělních kontrolách dálnice D1 zaznamenala policie i případy nesprávného předjíždění kamionů. Tři přestupky předala do správního řízení, řidič rumunského kamionu musel zaplatit pětitisícovou kauci na místě, aby se nevyhýbal správnímu řízení v České republice. Větší auta mohou předjíždět, jen když mají dostatečnou rychlost, aby neomezila ostatní řidiče. 

„Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3500 kilogramů a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje sedm metrů, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy. Jde o přestupek, který nelze projednat na místě a sankce ve správní řízení činí 5000 až 10.000 korun plus zákaz činnosti na šest až 12 měsíců,“ uvedla Čírtková.

Do pondělní odpolední kontroly dálnice byl podle ní zasazený i policejní vrtulník. Kvůli deštivému počasí a oblačnosti byl ve vzduchu necelou hodinu. Záběry z vrtulníku policie zveřejnila na twitteru.

Kromě špatného předjíždění policisté při kontrole zjistili i další pochybení řidičů. „Jednalo se v 11 případech o držení telefonního přístroje, v sedmi případech o překročení rychlosti, v šesti případech o neužití bezpečnostního pásu, ve čtyřech případech o nesprávný způsob jízdy, ve dvou případech o neuhrazení dálničního poplatku, ve dvou případech o ostatní přestupky, v jednom případě o nesplnění technických podmínek,“ uvedla Čírtková.