Železniční osobní dopravci založí vlastní sdružení. Půjde o první svaz osobních přepravců na tuzemské železnici s cílem hledat společná řešení ke zvyšování podílu železnice na přepravě lidí, zkvalitnění infrastruktury, tvorbě legislativy nebo minimalizaci dopadů současného stavu tratí na provoz. Zakládajícími členy budou České dráhy, RegioJet, Arriva a společnost AŽD Praha. Vyplývá to z pozvánky na tiskovou konferenci ke vzniku sdružení, která se uskuteční příští týden.

Svaz bude používat zkrácený název SVOD Bohemia. Důvody vzniku nového profesního sdružení, všechny jeho členy a hlavní témata, která bude prosazovat, chtějí zástupci zakládajících firem představit na tiskové konferenci příští pátek. Účastnit se jí mají generální ředitel české skupiny Arriva Daniel Adamka, jednatel Arriva vlaky Jiří Nálevka, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Ivan Bednárik, místopředseda představenstva Českých drah Václav Nebeský, majitel společnosti RegioJet Radim Jančura a generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle. Ve stejný den se bude konat i první valná hromada sdružení, na které si zvolí své vedení.

SVOD Bohemia bude prvním sdružením osobních dopravců na železnici v Česku. Mělo by se tak stát obdobou svazu nákladních železničních dopravců, kteří spolupracují ve sdružení Žesnad. V silniční dopravě pak sdružuje nákladní i autobusové dopravce sdružení Česmad Bohemia, dopravní podniky MHD se pak sdružují pod Svazem dopravních podniků ČR.

 

Zdroj : ČTK